Нискобюджетният ирландски авиопревозвач Ryanair е изправен пред най-голямата стачка в

...
Нискобюджетният ирландски авиопревозвач Ryanair е изправен пред най-голямата стачка в
Коментари Харесай

Ryanair изправен пред най-голямата стачка в историята си

Нискобюджетният ирландски авиопревозвач Ryanair е изправен пред най-голямата стачка в историята си, осведомят " Ройтерс " и други организации.

Пилотите на компанията в пет европейски страни засегнаха проектите на 55 000 пасажери в разгара на летните отпуски.

Компанията, която съумя да предотврати стачки преди Коледа, откакто се съгласи да признае синдикатите за първи път в 30-годишната си история, не съумя да спре надигащите се митинги поради бавния прогрес в договарянията за групови трудови контракти.

В отговор на синдикатите, които оповестиха стачка, Ryanair заяви, че анулира 250 полета за и от Германия, 104 полета за и от Белгия, 42 полета в Швеция и в Ирландия, където ¼ от водачите излязоха на петата си 24-часова стачка.

От информация на уеб страницата на Летище София излиза наяве, че общо четири полета на Ryanair от и за българската столица са анулирани - от и за Берлин Шьонефелд и от и за Брюксел Шарльороа.

Превозвачът чака стачката да засегне 42 000 пасажери единствено в Германия, като множеството от тях са трансферирани на други полети на компанията, а останалите ще бъдат обезщетени или ще бъдат закарани по други направления.

" Това, което намирам за незаслужено, е, че водачите изтеглиха късата съчка, тъй като хората желаят да летят на ниска цена ", сподели Даниел Фламан, един от пасажерите на летище Франкфурт, който разяснява пред " Ройтерс ". Пътникът симпатизира на водачите.

" Досадно е, че се случва през лятната почивка, само че това е единственият им метод ", добави той.

Инголф Шумахер от немския профсъюз Vereinigung Cockpit (VC), който взе участие в договарянията за повдигане на заплатите на водачите, съобщи, че водачите би трябвало да се приготвят за " доста дълга борба ", защото ще са нужни месеци, с цел да се убеди нискобюджетният транспортьор да одобри смяна.

През предишния месец 48-часова стачка на чиновниците анулира 300 полета на компанията в Белгия, Португалия и Испания.

Холандски съд отхвърли искане на Ryanair да се блокира стачката на водачите в Холандия, само че ирландският транспортьор увери, че всички полети в страната се движат по график.

Тази заран акциите на компанията се обезцениха с 1,4% до 13,36 евро. Те се сринаха с към 18% от 14,21 евро от декември, когато компанията шокира пазарите с признаването на синдикатите.

Ryanair обслужва повече от 2000 полета дневно на 223 летища в 37 страни в Европа и Северна Африка. Превозвачът твърди, че няма да промени модела си.

Синдикати настояват, че апелите им за по-добро възнаграждение и по-справедливи контракти не са чути. Също по този начин не е реализиран прогрес макар продължаващите към този момент няколко месеца договаряния.

Пилотите от дълго време се оплакват, че печелят по-малко от сътрудниците си в други нискобюджетни компании. Служителите отвън Ирландия също се оплакват, че извършват отговорностите си в сходство с ирландското законодателство, което не им разрешава да се възползват от обществените придобивки в страните им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР