Ниските лихвени нива ще се запазят и тази година. Това

...
Ниските лихвени нива ще се запазят и тази година. Това
Коментари Харесай

Експерт посочи ще има ли ниски лихви по кредитите и през 2020 година

Ниските лихвени равнища ще се запазят и тази година. Това сподели пред „ Монитор” кредитният съветник Тихомир Тошев. По думите му лихвите няма нито да се намалят, нито да се повишат, а ще се задържат на същото ниво.

В момента лихвите при потребителските заеми се движат сред 4.6-6.0%. При ипотеките са 2.8-3.3%. Кредитирането пък още веднъж ще бъде мощно и предстоящият напредък е 10%. Причина за това са освен положителните цени на заемите, само че и достъпността до бързи пари. Доказателство е, че

Българите теглят заеми и за лятна, и за коледна отмора в размер от 500 лева Същата сума взимаме и за коледни дарове, когато нямаме спестявания.

„ Това са бързи заеми, търсени от хора, които в последния миг желаят да създадат ексклузивен разход”, сподели Тошев.

По думите му сумата се погасява до 2 месеца. По-често се прибягва до стокови заеми, които лишават година за връщане. Те се употребяват при покупка на преносим компютър, телефон или таблет. Търсещите по-екзотично и дълго преживяване обаче разчитат на спестявания.

„ Почивка, която коства по 5000 лева на човек, се прави със лични спестявания – това са хора, които имат просвета на икономисване и го вършат всеки месец”, добави специалистът.

Този вид консуматори икономисват по 10-20% от приходите си всеки месец и ги употребяват за по-големи покупки за дома и за отмора.

Зимата или последните три месеца на годината са най-силния интервал за изтегляне на заеми. „ В края на годината хората знаят по какъв начин са се показали – какво са икономисали, какви са приходите им, ще вземат ли някакви бонуси и са много по-смели в решенията да задлъжняват”, разясни Тошев.

Покачване в междинния размер има при всички видове заеми. „ При банковите потребителски е обикновено да има повишаване, защото хората ги теглят за нещо по-сериозно – ремонт, автомобил, за промяна на обзавеждане”, изясни кредитният съветник.

При ипотеките междинният размер е 110 000 лева, а при потребителските заеми за парцел сред 30-50 000 лева При бързите заеми също е налице растеж, като при тях към този момент се теглят по приблизително 1000 лева

„ Почти всички компании за бързи заеми започнаха да оферират заеми за 1000-1500 лева.”, сподели още Тошев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР