Ниската ефективност на противогрипната ваксина през настоящия грипен сезон и

...
Ниската ефективност на противогрипната ваксина през настоящия грипен сезон и
Коментари Харесай

Щит от UV-лъчи ще дава 100% защита от грип в бъдеще


Ниската успеваемост на противогрипната ваксина през сегашния грипен сезон и намаляващият интерес към имунизирането против това заболяване давад мотив на учените да отприщят въображението си в опит да обезпечат по-ефикасна опция. И по всичко проличава, че ще съумеят, тъй като търсенията към този момент дават резултат.

Научен екип от Колумбийския университет в Съединени американски щати, едно от образователните заведения люлка на редица революционни открития, към този момент създава способ за отбрана от грип , който се чака да обезпечава 100% защита против вируса. Методът се базира на новаторски метод към използването на ултравиолетова светлина .

Днес облъчването с UV-лъчи се употребява като ефикасно средство за стерилизиране на медицински принадлежности и операционни зали. Доказано е, че ултравиолетовите лъчи унищожават външната обвивка на патогенните микроорганизми и обезпечават 100% отбрана и против бактерии, и против вируси . Единственият минус е нездравословното им въздействие върху човешката кожа, което ги прави неприложими за всеобщо прилагане без опасности за здравето. Учените от Комунбийския университет обаче са открили, че един по-малко прочут вид УВ-лъчи има същия стерилизиращ капацитет, без да има мутагенно деяние.

Става въпрос за така наречен UVC-лъчи , които имат доста по-къса дължина на вълната от рисковите UVA и UVB-лъчи. Те не минават през пласта от мъртви епидермални кафези, покриващ кожата ни и не проникват въобще в нея. Учените са потвърдили, че това ги прави безвредни за индивида. Но не и за микробите. Поради доста дребния им размер, те остават податливи и към действието на UVC-лъчите и доста бързо умират след облъчване.

Всичко това дава вяра на учените да считат, че доста скоро ще разполагаме с нов вид универсална противогрипна ваксина, 100% ефикасна против всички варианти на грипа, циркулиращи към нас и мутиращи с всеки минал сезон.

Свързани публикации.. Спад на имунизациите против грип в Европа 0 Защо и по какъв начин грипът поврежда сърцето? 0 Ваксинирахте се против грип, а сте заболели – за какво? 0

Именно невъзможността да се покрият всички циркулиращи през сезона варианти е причина общоприетите ваксини против грип да не

обезпечават цялостна отбрана против вируса. Този минус ще бъде напълно преодолян, в случай че учените съумеят да внедрят новата система за противогрипна отбрана. Чрез нея

огромни пространства ще може да се стерилизират за броени минути, даже при съществуване на хора в тях, без това да вреди на здравето им.

Методът ще бъде доста потребен за прилагане на публични места, където се събират огромни групи хора и където грипният вирус се популяризира най-бързо и всеобщо.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР