Никоя пандемия в историята на света не е била толкова

...
Никоя пандемия в историята на света не е била толкова
Коментари Харесай

Как всъщност приключва пандемията от бубонна чума

Никоя пандемия в историята на света не е била толкоз смъртоносна като Черната чума. От Средновековието чак до 50-те години на 18 век Бубонната чума унищожава Европа и Близкия изток като убива 30 милиона души единствено през първото си десетилетие. Опустошението е толкоз огромно, че ренесансовият стихотворец Петрарх, който следи тежкото състояние от Флоренция, написва: „ О, благополучен мой потомък, който няма да изпита в никакъв случай такова безобразно горко и ще гледа на нашите разкази като на легенда “. Но чумата в последна сметка утихва някъде към 1352 или 1353 година като се появява още веднъж на обособени места на всеки 10-20 години до 18 век.

 Blackdeath2

Експертите настояват, че наименованието „ Черна чума “ е погрешен превод на латинския израз „ atra mors “, която може да значи „ ужасна “ или „ черна “.

Първоначално се счита, че приблизително една трета от популацията на засегнатите региони е унищожено от чумата през най-пагубния й интервал сред 1346 и 1353 година, само че други специалисти считат, че действителните цифри са по-близо до или даже над половината от популацията на целия континент Европа.

Италианският историк Аглоло Ди Тура разказа грозните последици от Черната чума в родния си град Тоскана:

Самият Ди Тура погребва петте си деца поради чумата.

Първоначално откривателите считали, че тя стартира някъде в Китай, само че множеството проучвания демонстрират, че тя евентуално потегля от степния район на Източна Европа и Централна Азия.

През пролетта италианците се връщат назад у дома, пренасяйки със себе си плъхове, които имат бълхи, инфектирани с заболяването. До началото на юли 1347 година Черна чума избухна и в цяла Европа. Тя бързо се популяризира в Африка и Близкия изток заради задгранична търговия и възходящото население на градовете.

Европа вижда най-лошото от Черната чума в интервал от близо 10 години, преди заболяването да стартира да отшумява. Но тя към момента се връща на всяко десетилетие и по този начин до 18 век. Никога обаче не съумява да стане още веднъж толкоз смъртоносна, колкото през 14 век.

Голямата чума в Лондон през 1665 година постоянно се смята за последното огромно огнище на заболяването, въпреки че има сведения за гнезда в Западна Европа и по-късно, през 1721 година Също по този начин Черната чума продължава да заразява Русия и Османската империя и през 19 век

До ден сегашен никой не знае тъкмо за какво или по какъв начин най-сетне завърши Черната гибел, само че специалистите имат няколко безапелационни теории.

 The Triumph of Death by Pieter Bruegel the Elder

Хората по-рано считат, че чумата е наказване от боговете за греховете им, който извод постоянно довежда до неефективни способи за лекуване, коренящи се в мистичност. По-набожните, които не желаят да застават против „ Божията воля “, даже стоят безделни, до момента в който заболяването опустошава домовете им.

Но с напредъка на здравната просвета и по-доброто схващане на бактериалните болести се появяват нови лекувания. Всъщност чумата стимулира забележителен подтик в развиването на медицината и публичното опазване на здравето. Учените от това време стартират да вършат дисекции, изследват кръвообращението и разнообразни санитарни благоприятни условия, с цел да намерят способи за битка с разпространяването на чумата (както и заболяванията като цяло).

 Dubrovnik-L04-1

Гледка над град Дубровник

Други специалисти допускат, че чумата утихва заради генетична еволюция в човешките тела и самите бактерии.

 Egyptian plague of boils in the Toggenburg Bible (black and white)

Черната гибел, илюстрация от Тогенбургската библия, Швейцария

Реалността обаче е, че има още доста да се научи за Черната чума и по какъв начин тя в последна сметка отшумява. Черната не е първата огромна чума, покосила света, нито ще бъде последната. През 6 век в Източната Римска империя избухва една, която по-късно става известна като Първата пандемия от чума.

Черната чума, която последва няколко века по-късно, е известна като Втора пандемия от чума. След това още една – този път визира централна и източна Азия сред 1855 и 1959 година и е известна като Трета пандемия от чума. Тя убива 12 милиона души.

 Yersinia pestis 2

Бактерията-причинител на чумата, забелязана под микроскоп

Известни са три разнообразни типа чуми: бубонна, пневмонична и септична. Черната гибел е образец за бубонна чума и за нея се знае, че визира хората най-малко 4000 години. Жертвите на бубонна чума вършат подути лимфни възли или бубони, които оставят петна по тялото почернели заради вътрешното кръвоизливи и се предизвикват от бактерията Yersinia pestis, която може да се откри при диви гризачи – най-вече плъхове – които са били инфектирани от бълхи.

Днес Черната гибел може да се лекува просто с антибиотици. Това е добре, тъй като даже през 2020 година в елементи от света към момента се следят чуми, най-често бубонна. Приблизително седем случая на чума се оповестяват всяка година в Съединени американски щати като до момента болестта се е появявало единствено в западната част на страната. Извън Съединени американски щати Африка е наранена най-силно от чумата в актуалните времена. През 2017 и 2018 година Мадагаскар претърпява опустошително огнище на пневмонична чума – форма, която бързо се популяризира сред хората. Настъпват хиляди инфекции и стотици смъртни случаи. В други елементи на света, като Централна Азия и елементи от Южна Америка, също към момента са следят огнища годишно, само че те са незначителни.

Смъртните случаи от чума през днешния ден сигурно не са сравними с близо 100 милиона натрупа през вековете, само че въпреки всичко неналичието на схващане за това настойчиво заболяване е причина за безпокойствие.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР