Никой в момента не може да бъде сигурен колко биха

...
Никой в момента не може да бъде сигурен колко биха
Коментари Харесай

Мутафчийски: Който не вярва, да заповяда като доброволец във ВМА


Никой сега не може да бъде сигурен какъв брой биха живяли хората, които починаха с ковид у нас. Моята теза е, че те биха могли да изкарат с години, макар съпътстващите си болести. Всеки, който не има вяра, да заповяда като доброволец 3 дни във ВМА, персонално ще му спомагам. Няма потребност да прави нищо, просто да следи по какъв начин боледуват тези пациенти. Те боледуват тежко, дълготрайно и не могат, с хроничните си болести, да се оправят със всички неща, които им се стоварват с помощта на ковид инфекцията. Това разяснява началникът на ВМА и на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на изказванията на проф. Мангъров, че никой в България не е умрял действително от коронавирус-инфекция.

Наистина, множеството от пациентите, които починаха, имат съпътстващи болести, призна Мутафчийски. В България над 800 000 души са със сърдечносъдови болести, самият аз съм хипертоник от 12 години. Но хронично болните унас и по света живеят все по-дълго, тъй като има добра здравна грижа. За страдание, някои от тези хора се срещнаха с COVID-19 и той провокира гибел, която можеше да не настъпи през идващите 10 години, добави ген. Мутафчийски.

Той обясни и каква е била задачата на първичните строги карантинни ограничения и отговори на въпроса за какво в този момент, при растеж на инфектираните, отпадат възбраните една по една. В началото нито жителите, нито лекарите знаеха какво да чакат от вируса, нито по какъв начин да се предпазят. Сега имаме основани привички у хората, даже дребните деца се научиха да не си лапат ръцете на открито, изясни ген. Мутафчийски. Лекарите пък имат към този момент построени логаритми, има и отраборен път, по който се наблюдават и откриват инфектираните.

Ниска заболеваемост, подсилване на лечебните заведения, образование на личния състав, разработване на лечебни схеми - това се реализира. Ние имаме невероятния шанс да работим със съзнателни хора, които схванаха каква заплаха се задава и бяха съответни в спазването на ограниченията. Затова се извършиха всички цели на карантината, заключи генералът.

Все още в страната заболяването се популяризира на огнища - когато се открие огнище - случаите се усилват. Това изяснява огромните разлики в откритите пред другите дни, изясни ген. Мутафчийски и добави, че има случаи на всеобщо проучване, каквото е било направено в болница през вчерашния ден - от 200 души личен състав няма нито един инфектиран.

Детските градини няма да отворят най-малко още седмица, посочи Мутафчийски в отговор на въпрос.

В нашето законодателство не се изисква някой, който е болен, да го оповестява на който и да било, разяснява шефът на щаба във връзка случаите на завърнали се от чужбина инфектирани, които не са обявили положението си. В Съединени американски щати обаче това да не обявиш, че си заразно болен, е наказуемо. Живеем във време, когато хората са доста чувствителни към обявяване на персонална информация, по тази причина се въздържаме от обявяване на такива данни.

Премиерът инициира диалози със държавници от района, за въвеждане на реципрочни ограничения за прекосяване на границите, по рекомендация на Европейска комисия. Това не е в компетенциите на щаба, сподели проф. Мутафчийски.

Тестът, който се изизсква за влизане в някои страни, не е индикативен и не изключва карантината. Имаме редица случаи на хора, които са влезнали от чужбина, сложени са под 14-дневна карантина и към 10-ия ден откриваме, че са заболели. Има и такива, които са в началото тествани и по-късно болестта се потвърждава на по-късен стадий. Тестовете не могат да заменят карантината, сподели шефът на щаба.

Няма указания към лечебните заведения всеки пациент с висока температура да бъде регистриран като болен от ковид, отхвърли шефът на щаба. - Ако някъде се случва, пациентите имат право да стачкуват. С това се занимава ИА " Медицински контрол ", добави той.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР