Никой не се е обърнал към министерството за подпомагане на

...
Никой не се е обърнал към министерството за подпомагане на
Коментари Харесай

Смразяващи подробности за края на малката Амая: Никой не се е обърнал към здравното министерство?

„ Никой не се е обърнал към министерството за подкрепяне на трансплантация. Родителите на Амая първо са били подали документи, след което са ги отхвърлили, а каква е повода – не знам.
Имаме доста такива случаи, в които оказваме помощ на деца и възрастни. Няколко такива случаи имаме в последните няколко дни. Ние непрестанно реагираме, само че няма по какъв начин да знаем всеки от какво има потребност “ – това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов по случая с дребното момиченце Амая, която не дочака трансплантацията.
„ Може би не знаят към кого да се извърнат или се обръщат прекомерно късно. В България не се вършат всички медицински интервенции, нужна е непрекъсната инвестиция за нова техника.
Но доста от нещата се вършат в чужбина. Досега при нас не са стигали недоволства от хора, които не са съумели да стигнат до трансплантация. В европейските страни нещата могат да се случат до ден-два, в това число за лекуване и медикаменти.
Държавата може да обезпечи превоз със самолети, чакат в границите на март да имаме и хеликоптер, който ще служи единствено за страната “, сподели проф. Гетов.
По отношение на дефицита на инсулин по аптеките той сподели: „ Самият факт, че има сигнали и репортажи, значи че някъде нещо не работи както би трябвало. Ние също сме имали сигнали за дефицит на инсулин, взели сме ограничения и от този момент все по-малко сигнали има.
Предприемаме всички ограничения. Наличности в складовете имаме за 3 месеца, само че в аптеките се следи липса. Каналът, по който тези медикаменти стига до аптеките, не работи.
Всички имат отговорности да обезпечат нужните количества, да ги доставят на жителите. След като това не се случва, очевидно ще би трябвало електронно следене на наличностите и още от другата седмица ще стартираме съвещания с дистрибутори на едро и фармацевти.
Не може да сме член на Европейски съюз и хората да вървят да си купуват в други страни медикаменти в случай, че такива имаме и тук “.
И добавя: „ Има към този момент осъдени, само че не желая да разясня. Глобата е 150 000 лв. еднократна санкция за компании, които изнасят медикаменти макар възбраната. Идентифицирани са субектите, които са нарушили, само че системата би трябвало да проработи и това е приоритет. Не може един пациент от Димитровград да си търси медикаментите във Видин.
Промените във цените на медикаментите при онкоболните би трябвало да влязат от 1 юли. В този интервал от време ще създадем техническата подготовка и да няма разлика в заплащанията от разнообразни лечебни заведения.
Това е мярка против два пъти заплащане за лекарство. Засечени са медикаменти, предписани на пациентите, само че не са му дадени и се изнасят за чужбина. Този надзор е доста значим “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР