Николай М. Ваньов, Финансов експерт Няма нищо по-хубаво от лошото

...
Николай М. Ваньов, Финансов експерт Няма нищо по-хубаво от лошото
Коментари Харесай

Инвеститорите отново се обърнаха към сигурността на инвестициите в ДЦК

Николай М. Ваньов,

Финансов специалист

Няма нищо по-хубаво от неприятното време за интернационалните пазари на държавен дълг. Изминалата седмица бе следващото доказателство тъкмо за това. След ненапълно непредвидения пик в новозаразените с Covid-19 световно, пазарните участници трансформираха упованията си и още веднъж се обърнаха напълно към сигурността на вложенията в държавните скъпи бумаги (ДЦК).

Европа сякаш се обрисува като ново огнище на пандемията. С оглед на това в някои страни стягат ограниченията, като да вземем за пример във Франция, където бе въведен вечерен час в десетте най-големи града. Притесненията на здравните управляващи са, че това няма да бъде задоволително, само че нови тотални затваряния към този момент към момента не се чакат. Пазарите на акции още веднъж станаха жертва на внезапната смяна в сантимента, до момента в който книжата на страните от ядрото на еврозоната бяха измежду най-търсените вложения. Десетгодишните немски бундове видяха седмичен спад на доходността от 11.4 базисни точки до минус 0.629%, до момента в който понижението при сходните по матуритет френски ДЦК се равняваше на 8.4 базисни точки до минус 0.346 %.

В периферията на еврозоната този път сякаш няма да станем очевидци на волатилността от Covid-19 рецесията от пролетта. Италия и Испания наподобяват доста по-подготвени, а и подкрепящата позиция на ЕЦБ е налична. На този декор вложителите продължиха да търсят положителния приход, предлаган от периферията. Десетгодишните италиански задължения видяха спад на доходността от 8.8 базисни точки до 0.681% през седмицата. Доходността по испанските ДЦК, падежиращи през 2030 година, пък се намали със 7.7 базисни точки до 0.13%, като отрицателните стойности тук наподобяват близо.

Ситуацията с ковид във Англия наподобява все по-тревожна, като единственото положително е, че държавното управление на Борис Джонсън наподобява по-готово за деяние. Въпреки че към този момент надстройката е срещу световно затваряне, от ден на ден специалисти се питат дали няма да се наложи тъкмо такова за прекъсване на разпространяването на болестта. Доходността по десетгозишната емисия английски джилтове означи седмичен спад от 12.9 базисни точки до 0.166 %.

В Съединени американски щати коронакризата не е серпантина своето развиване, а седмицата даде нов леден душ за вложителите, откакто вероятността за ялово привършване на договарянията за удължение на икономическите тласъци наподобява доста висока. При всичко това едни от дребното печеливши участници на пазара бяха тези в трежърита, като доходността по десетгодишната емисия се намали със 7.9 базисни точки до 0.701% през седмицата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР