Николай Хаджигенов е хем нестандартен, хем последователен в действията си. ...

Николай Хаджигенов е хем нестандартен, хем последователен в действията си.

Хаджигенов: Гарант сме, че в НС няма да има политическо търгашество

Николай Хаджигенов е хем ексцентричен, хем пореден в дейностите си. Комбинация, която в родната политическа джунгла е отличаваща се. Юристът е съпредседател на коалиция „ Изправи се БГ! Ние идваме “ и в това си качество беше депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание, които макар че имаха доста къс живот. Въпреки това той потвърди, че гони идеите си до дъно и не отстъпва от позициите си.

Този път юристът показва непознато у нас джентълменство. Той прави отстъпка джентълменски лидерската позиция в листата на 16-и МИР Пловдив-град на Мария Капон. Негова сподвижничка, бизнесдама, приет финансист и жена с хрумвания, която е подготвена да направи и невъзможното за благоденствието на родния си град.

-  Г-н Хаджигенов, ще се явявате за трети път в последните месеци на парламентарни избори. Не се ли уморихте или обещанието ви да „ наритате статуквото “ важи към момента?

- Умориш ли, се по време на война – изгубил си. Борбата за независимост е нещо, което се прави всеки ден. За това и изтъквам Радой във всеки един случай – „ Свободата е като хляба. Всеки ден се замесва, изпича, изяжда “. И да. Трябва да наритаме дефинитивно статуквото.

- Като ръководител на Комисията, която осветли бруталните полицейски дейности по време на митингите предходната година, Вие станахте „ пощенска кутия “ на всевъзможни сигнали. Има ли още по-нелицеприятни истини за системата на Министерство на вътрешните работи, когато тя бе под контрола на човеци като Младен Маринов, Ивайло Иванов и Христо Терзийски.

- Сигнали идват всеки ден. Кой от кой по-сериозен и всеки един от тях разкриват болестта, разяла всичко и всички.

- Внесете конкретика за избора си този път да не бъдете лидер на листата на „ Изправи се БГ! Ние Идваме “ под тепетата, а да заемете второто място в нея?

- Пловдив от край време е жертва на " лидерски борби ", в случай че и за три акции – да, не срещнах нито един водач в Пловдив. Два пъти водих листата по този сюжет и всякога не ми харесваше това, че някак лъжем хората. Този път, споделих " Баста "! Пловдив заслужава да има локален лидер на листа. И доколкото Пловдив е и моето място - ще повеждам борбата по същия метод, само че от втора позиция. Всъщност, не би трябвало да има значение, на кое място в листата ще си в случай че си водач, нали...

- Какви заключения си направихте от дебютните си участия в предходните две издания на Парламента?

- Нивото е потресаващо в отрицателен проект! Всяко нещо, което успяхме да свършим изискваше безчовечен старания. За да завъртим колелото, с цел да преборим догмите и стандартите. Като образец ще посоча краткотрайната комисия за полицейското принуждение и подслушванията, която ръководех. На първо място, поставях тридневни периоди за осъществяване на дилемите на всички институции – Министерство на вътрешните работи, ДАНС, НСО, съдилища, прокуратури и който се досетите. Оказа се, че можело. Гоних всички до дупка. Накарах цялата секретарска секция на Народно събрание да работи дружно с мен един цялостен уикенд. Има потенциал, би трябвало макар че доста мощно да искаш да постигнеш задачите си и да ти стиска. Иначе не става.

- Мнението ви за Маноил Манев от ГЕРБ, с който едвам не стигнахте до физически конфликт в Парламента?

- Хахаха! Чаках с неспокойствие да се опитва, само че типично за " герберите " - видят ли " дебелия край " - свиват опашки и бягат с 200. Еманация на равнището в ГЕРБ. Огромно самочувствие, основано само на силата на властта. Срещнат ли гневно опълчване, видят ли, че не поддаваш и си подготвен на всичко - то на часа се омитат. Трябва да им помогнем да стане по-бързо!

- Вие обявихте, че желаете да измененията разпоредбите в политиката, тъй че всичко да се случва оптимално обществено. Как се реализира това от позицията на най-малобройна политическа група в Народно събрание?

- О, напълно сполучливо. Дотам, че дори огромни и остарели групи, като Българска социалистическа партия, започнаха да вършат нещата по нашия метод. Така се изключва задкулисието и опцията за политическо пазарене. Тайните пораждат тиранията, а ние сме там, с цел да не се случи повече.

- Отразиха ли Ви се опитите да бъдете опетнен по всякакъв начин и за какво към този момент „ простите “ на мятащите тиня?

- Не ми се отразиха изобщо. Ни минимум. Ако поддавах толкоз просто, нямаше да стигна дотук.

- Отдавна се обяснихте в обич на Пловдив. Какво е по-различното, с което този път ще се стремите да мобилизирате жителите на втория по величина град, с цел да изберат тъкмо вас на 14 ноември?

- Любовта очевидно е взаимна. Хората ме виждат по улиците на града дни наред, разтъпквам се из парковете, пия кафе на улицата, хапвам в заведенията, приказваме си. Това няма да се смени. Промени ще има в акцията. Подкрепих няколко превъзходни плана за облагородяване на средата в града, културата, т.е. всички тези неща, които карат пловдивчани да се гордеят с града си и вършат Пловдив, толкоз прелъстителен за нас, които нямаме удоволствието да живеем на това магнетично място.

- Безспорно е, че акцията Ви предходните пъти бе най-шарена и отворена към хората в Пловдив. Имате ли с какво още да я разнообразите?

- О, да. Нестандартен състезател съм. По своему пътешественик. Обичам ексцентричните дейности и подходи, тъй че и този път ще вършим нови и разнообразни неща.

- Назовете 3 съответни неща, които мислите, че са от фундаментално значение за града. Такива, за които действително ще се борите, когато отново бъдете изпратен като депутат.

- Концертна зала и/или опера. Транспорт - преди всичко електрически. И нещо дребно, само че съгласно мен доста значимо. " Освобождаване " на площад " Съединение " и връзката му с реката. " Освобождаване " на оградените площи, озеленяване и осветяване на един от знаците на града.

- Какви неточности позволи „ Изправи се БГ! Ние Идваме “, които отсега нататък ще гледате да се заобикалят?

- Всевъзможни допускам. Учим се в движение, най-много в частта " Ние идваме ", само че пък се учим от грешките си. Не настъпваме мотиката повече от един път

- Неведнъж критикувахте думите и дейностите на Слави Трифонов, мислите ли, че има аргумент в изказванията на вашата колежка Татяна Дончева, че ИТН партия, овладяна от вътрешната страна, която не отстоява независими позиции?

- Критиките ми постоянно са основани на конкретика, не на всевъзможни умозаключения и тайни теории. Така че - не. Не съм склонен с Татяна Дончева, само че в това няма вест Така да се каже - няма тематика, по която с нея да сме на едно мнение.

- Имате ли и Вие в телефона си имена, които сте записал по-интересен метод по умря на Иван Гешев в тази ситуация със Севдалина Арнаудова – пиарката на БойкоБорисов?

- Не. Когато посочих в ефира на Българска национална телевизия документите за подслушванията, долу пред малкия екран търсих телефона на Бойко Рашков, с цел да му се обадя. Даде ми го журналистка. Не подкрепям сходен тип контакти. Това е едно от нещата, с които се боря.

- Пловдив несъмнено е по-приветлив от София през зимата поради по-мекия климат. Обещавате ли, че ще го предпочитате?

- Вече го избирам и освен поради климата. Наскоро се улових за следващ път, че се захласвам по старите къщи и се замислих по какъв начин и по кое време бих могъл да се преместя някак в Пловдив. Може би, някой ден...

Източник: standartnews.com