Никълъс Рийд Ланген, редактор на LSE Public Policy Review и

...
Никълъс Рийд Ланген, редактор на LSE Public Policy Review и
Коментари Харесай

Смисълът на законността е хората да имат достойнство

Никълъс Рийд Ланген, редактор на LSE Public Policy Review и създател в The Justice Gap, в публикация за Project Syndicate
Едно показателно развиване на гражданската реакция на препоръчаните от израелското държавно управление правосъдни промени е концентрацията на протестиращи на дребна странична улица в Тел Авив. Тук се намира домът на някогашния ръководител на израелския Върховен съд Аарон Барак, който в този момент е обект както на високо самопризнание, по този начин и на обиди, според от политическите пристрастия.
Никълъс Рийд Ланген, редактор на LSE Public Policy Review и създател в The Justice Gap, в публикация за Project Syndicate
Едно показателно развиване на гражданската реакция на препоръчаните от израелското държавно управление правосъдни промени е концентрацията на протестиращи на дребна странична улица в Тел Авив. Тук се намира домът на някогашния ръководител на израелския Върховен съд Аарон Барак, който в този момент е обект както на високо самопризнание, по този начин и на обиди, според от политическите пристрастия.

Съдиите не би трябвало да бъдат директен източник на политически разногласия, без значение дали са произнесли последното си решение през вчерашния ден или, както в тази ситуация с Барак, преди съвсем две десетилетия. От тях се чака да са безстрастни и самостоятелни. Но демокрациите през XXI век се отхвърлят от този блян поради зараждащия автократичен популизъм, в който държавните управления атакуват всяка институция, призвана да ги държи виновни.

В Израел и други демократични страни правосъдната система е една от главните бариери против злоупотреби с държавна власт. Ето за какво министър председателят Бенямин Нетаняху концентрира вниманието си върху съдилищата, когато се завърна на власт в края на 2022 година С проектозакон, който от този момент е отсрочен, новото му държавно управление - съюз сред неговата партия " Ликуд " и фашистката " Еврейска мощ ", се стреми да ограничи пълномощията на Върховния съд за правосъден надзор и да придобие по-голям политически надзор върху правосъдните назначения .
Реклама
Барак се оказва в сърцето на този политически спор, тъй като той беше съдията, който трансформира Върховния съд в бастион на справедливостта и върховенството на закона. От началото на своята правосъдна кариера Барак е покровител на активизма. Той оказа помощ за разширението на юрисдикцията на Върховния съд (кои съдилища по какви въпроси са способени да се произнасят) и легитимацията (кой е дипломиран да завежда дела), като по този метод упълномощава съдиите да преглеждат каузи от по-широк кръг страни и по по-широк кръг от въпроси.

Съдебната философия на Аарон Барак в действителност влезе в действие след приемането от Кнесета (израелският парламент) на главните закони на Израел при започване на 90-те години. Той става ръководител на Върховния съд през август 1995 година, само че до тогава е взел най-значимото си решение, трансформирайки вярата си, че " светът е цялостен със закон " в правосъдна действителност. По делото United Mizrahi Bank v. Migdal Cooperative Village съдът разгласи, че има пълномощието да обезсили закони, които опонират на главните закони.

Мнението революционизира ролята на Върховния съд в израелската народна власт, като му даде пълномощието да управлява съвсем всеки аспект от израелския публичен живот - освен да се произнася по отношение на разумността на дейностите на държавното управление, само че също по този начин и да анулира законодателство.

До този миг политиката на Кнесета беше третирана като неприкосновена, като Израел отразяваше визията на Англия за абсолютния парламентарен суверенитет . Но както и Англия откри след референдума за Брекзит, нейната лична визия за суверенитет от време на време оставя главните права и демократичните правила на милостта на злонамерени държавни фигури.
Реклама
Просто тъй като разполагат с задоволителна поддръжка в законодателната власт, някогашният министър председател Борис Джонсън и актуалният Риши Сунак съумяха да прокарат законодателство, ограничаващо правото на митинг, отнемане от изборни права на някои гласоподаватели и гонене на търсещи леговище. В отговор английските съдилища считат, че тяхната конституционна отговорност е да следят в профил.

Съгласно правосъдната процедура, въведена от Барак, Върховният съд на Израел би бил по-малко податлив да толерира такива съмнителни от конституционна позиция политики. По същински либерално-демократичен метод той признава, че прерогативът на определените от народа да извършват мандат би трябвало да се съпостави с отговорността на правосъдната власт да съблюдава закона и неговите конституционни основи . Както написа Барак в United Mizrahi, " правосъдният надзор на конституционността на закона е душата на самата конституция. Лишете конституцията от правосъден надзор и ще я лишите от самия й живот ".

Докато критиците на Барак като Нетаняху настояват, че съдът " законодателства от пейката ", отбраната на човешкото достолепие от съда почива на твърда, политически безпристрастна философска основа: всеки в обществото е свободен и еднакъв пред закона. Чрез постигането на " верен баланс " сред " обществения живот на общността " и " човешките права, равенството и справедливостта ", твърди Барак, правосъдната система заобикаля да се заплита в политическия храсталак.
Лишете конституцията от правосъден надзор и ще я лишите самия й живот. Аарон Барак
Бивш ръководител на израелския Върховен съд

Вместо да одобри формалната идея за демокрацията като нормално ръководство на болшинството, Барак предложи визия за " народна власт всъщност, която се занимава със отбраната на човешките права по-специално ". Чрез тази философия съдът анулира закон, допускащ на министъра на вътрешните работи на Израел да задържа без правосъден развой лица, търсещи убежище; разгласи за антиконституционен закон за " контролиране на заселването ", който разрешава на държавното управление да експроприира частна палестинска земя; и откри, че частните затвори нарушават достолепието на пандизчиите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР