Ник Кирьос заяви, че според него умението на Новак Джокович

...
Ник Кирьос заяви, че според него умението на Новак Джокович
Коментари Харесай

Кирьос: Изиграх силен първи сет, но Джокович изобщо не се притесни


Ник Кирьос съобщи, че съгласно него умеенето на Новак Джокович да резервира успокоение в огромните мачове е главната причина за днешния му триумф. Джокера победи австралиеца в четири сета на финала на Уимбълдън, като по този метод завоюва Шампионата за четвърти следващ и общо седми път. Австралиецът разяснява и други забавни моменти от дуела, като проблемите му с една от зрителките, които стояха на първия ред.

„Много съм отчаян. Бях малко под напрежение преди мача. Не знаех какво ще се случи, само че все пак някак съумях да съм много спокоен първоначално. Изиграх доста мощен първи сет и имах възприятието, че изцяло направлявах мача. Въпреки това обаче Новак остана изцяло спокоен, което за мен беше много необичайно. Не мисля, че той направи нещо необикновено през днешния ден. Просто обърна мача по този начин, както го прави нормално в такива обстановки. В най-важните моменти от мача Джокович изглеждаше по този начин, като че ли въобще не е обезпокоен. Точно това е една от най-силните му страни. Напрежението като че ли в никакъв случай не доближава до него. Напълно съсредоточен е от първата до последната точка. Новак изигра страховит мач и мога единствено да го поздравя“ – сподели Кирьос на конференцията след финала.

Един от въпросите, отправени към Кирьос, бе дали ще опита да усвои това успокоение и да го приложи в играта си. „Мисля, че останалите 126 играчи в схемата биха могли да поработят върху това. В някои моменти се ядосах, тъй като знаех, че в случай че печеля този шампионат, ще стана „безсмъртен“. Пред мен се откри опция, за която доста хора се борят през целия си живот. Спечелих първия сет и бях в мног одобра позиция, само че по-късно нещата започнаха да се объркват. Кой знае какво щеше да се случи, в случай че бях спечелил четвъртия сет. Очевидно е, че би трябвало да подобря доста неща в играта си, освен спокойствието. Необходимо е да поработя още върху ретура си, макар че през последните седмици обърнах много внимание на това. Освен това бих могъл да стана още по-силен физически. Но, както споделих, няма състезател в схемата, който да няма потребност да усъвършенства нещо“.

Роденият в Канбера тенисист разяснява и по какъв начин съгласно него представянето му на Уимбълдън ще се отрази на самочувствито и мотивацията му.

„Преди малко приказвах с екипа ми за това. Мисля, че в случай че бях победил през днешния ден, по-късно щеше да ми е доста по-трудно да намеря нужната мотивация. През целия ми живот са ми повтаряли, че да спечелиш Уимбълдън е най-голямото достижение в тениса. Вече не съм млад като Синер или Алкарас, да вземем за пример, които занапред навлизат в Тура и им предстоят доста значими мачове. Отне ми 10 години да стигна до тук и в случай че в този момент бях спечелил, по-късно щеше да ми е доста мъчно да се стимулирам за ATP 250 шампионат. Мисля, че съм на положително равнище. Видяхте какво направи Новак с някои от съперниците си. Чувството сигурно не е прелестно. Аз обаче се показах почтено. Играх край на Големия шлем против един от най-великтие в историята и бях конкурентен. Това няма по какъв начин да не се отрази добре на увереността ми. След първи сет аз изглеждах като индивида, който е играл повече „мейджър“ финали. Мисля, че поради обстановката, се оправих сносно с напрежението“.

Преди днешния мач Кирьос и Джокович не бяха играли един против различен от пет години. На въпроса по какъв метод се е трансформирала играта на сърбина за това време, свтовният №40 отговори „Мачовете във формат „три от пет“ са доста по-трудни, а също така Новак има много по-голям опит в тях. Срещу играчи като него, Рафа и Роджър постоянно чувстваш, че даже да спечелиш първия сет, отново ще би трябвало да изкачиш връх Еверест, с цел да надделееш. Мачовете „два от три“ несъмнено са по-лесни. Мисля, че в случай че бях спечелил тайбрека, щях да имам доста положителни шансове в петия сет. Може да прозвучи необичайно, само че в края на мача започнах да се усещам доста добре физически. Не съм сигурен дали сходно нещо ми се е случвало досега“.

Австралиецът бе запитан и дали Джокович е най-трудният конкурент, против който се е изправял. „Не бих споделил. Имах напълно прилични шансове да печеля мача. Новак несъмнено е доста тежък съперник, само че не ме е карал да се чувствал толкоз зле на корта, колкото го е правил Федерер. Роджър те кара да искаш да оставиш ракетата и да си тръгнеш. Той прави неща, които са невъзможни за съвсем всички играчи. Така че не мисля, че Джокович е най-трудният ми конкурент. Много огромно въздействие върху днешното ми показване оказа напрежението от първия ми „мейджър“ край, както и фактът, че имах прекомерно дълга отмора поради отдръпването на Надал. Това, че не спах доста добре нощес, също бе фактор“.

Кирьос разяснява и проблемите, които имаше с жена от публиката. По време на мача австралиецът се оплака на съдията, че зрителка от първия ред непрестанно приказва по време на разиграванията и изиска тя да бъде изгонена от корта.

„Играя на финала на Уимбълдън против един от най-великите играчи в историята. Последното, от което нуждая се, е чужд човек с умствени увреждания непрекъснато да ми приказва всякакви неща. Особено сред първи и втори сервис. Аз също желая феновете да се забавляват, само че би трябвало да има някакви граници. Когато я огледах малко по-добре, незабавно ми стана ясно, че е прекалила с питиетата. Казах на съдията, че тя непрекъснато приказва и че е пияна. Какво друго можех да направя? Съдията нямаше визия дали тя е пияна или не. Трябваше или да ѝ вземат чашата и да ѝ налеят малко вода, или да я изведат от корта. Според мен няма други разновидности в сходна ситуация“ – сподели още първенецът на двойки от Australian Open.

Един от публицистите сподели на Кирьос, че съгласно думите на въпросната жена тя е изпила единствено две напитки и в действителност го е подкрепяла по време на дуела. Попитан какво мисли за това, Кирьос съобщи „Може и по този начин да е, само че отново е недопустимо по средата на разиграването да приказваш на Ник Кирьос, който играе край на Уимбълдън. Защо се пробвате да го предствите като нещо задоволително? „.

По време на дуела деятел от публиката опита да стачкува, само че бързо бе изведен от защитата. Кирьос бе запитан какво мисли за сходен вид митинги и дали е случилото се е нарушило концентрацията му. „Изобщо не се разсеях. Да, забелязах го, само че не ме разсея. Не мога да кажа какво се случи. Не чух и не видях нищо. Видях, че няколко души в публиката се скараха, след което защитата се намеси. Не видях нищо повече, само че ми харесва, че се пробвате да ме подхлъзнете. Това в действителност ми хареса. Добър опит“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР