Ниихау – забраненият хавайски остров. Ниихау е най-малкият обитаван остров

...
Ниихау – забраненият хавайски остров. Ниихау е най-малкият обитаван остров
Коментари Харесай

Ниихау – забраненият хавайски остров

Ниихау – неразрешеният хавайски остров. Ниихау е най-малкият населяван остров на Хаваите. Разположен е на към 17 благи югозападно от Кауай. Това е най-древният остров на архипелага в геоложко отношение.

Това малко парче земя е известно още като „ Забраненият остров “, тъй като в продължение на повече от 150 години е било налично единствено за стотината локални поданици.

Островът е изцяло изолиран от останалия свят, няма павирани пътища, хидравлични системи и транспортни средства. Тук няма магазини, хотели и заведения за хранене. Животът е спрял повече от век, без течаща вода, без електричество и, несъмнено, без интернет.

Остров Ниихау е платен през 1864 година от богата шотландка единствено за 10 000 $. През 1863, крал Камеамеа IV оповестил острова за обмен и Елизабет Синклеър, която живеела на прилежащия остров Кауай, решила да го купи. Днес нейните наследници Брус и Кийт Робинсън поддържат дребния остров. Те вършат всичко допустимо, с цел да запазят хавайското завещание живо, като не разрешават всякаква форма на туризъм.

Островитяните, като се изключи личния състав на Военноморски сили на Съединени американски щати и държавните чиновници, са единствените, които могат да живеят на острова и им е позволено да пътуват и да се връщат в Ниихау.

Ниихау е най- хавайският остров и единственото място, където основният език е хавайският. Жителите към момента приказват родния си език, само че също по този начин владеят свободно и британски. Островитяните до неотдавна са се препитавали главно от лов на риба, лов, скотовъдство.

Там не се използва алкохол и тютюн. Жителите вървят на черква всяка неделя.

Въпреки това външният свят се е прокраднал през годините. Има генератори, които обезпечават дребното електричество, употребявано в някои домове. Училището пък се зарежда от слънчева сила.

През 1999 година Робинсън затварят ранчото, в което са се отглеждали говеда и овце, преработвали са се дървени въглища и мед.

Днес малко на брой от островитяните имат работа на ненапълно работно време, като се занимават с локален туризъм и дребна апаратура на Военноморски сили на Съединени американски щати. От десетилетия американската войска организира стратегии за образование на специфични интервенции и даже проучвания и разработка на свръхсекретни военни системи за защита.

Армията на Съединени американски щати също е значим източник на приходи в Ниихау

Въпреки изолацията, строгият метод на живот и стремежът на семейство Робинсън да основат уединена нация, островитяните непрекъснато напущат острова.

През последните години от ден на ден поданици на Ниихау се реалокират в Кауай или по-далеч. Смята се, че непрекъснатите поданици са към този момент единствено 70, което е доста понижение, защото през 2010 година е било общо 170.

Основната причина е безработицата. След затварянето на ранчото на Робинсънови, опциите за работа са извънредно малко.

Този вулканичен остров, макар площта си от единствено 70 квадратни благи, е заобиколен от скали и красиви плажове с голям брой раковини. Това е в действителност недокоснат парадайс, дом на доста застрашени типове, като тюлена-монах. Островът също по този начин е предпазено леговище за доста морски птици. Тук се среща и застрашената от изгубване хавайска лиска.

Посещението на това неразрешено място към този момент не е изцяло невероятно. Въпреки че е частен парцел със строги правила, притежателите му от време на време издават входни визи на дребна група туристи с шанс.

Остров Некер предлага нощувка за 105 хиляди $

Едно от условията към туристите е да не влизат в контакт с локалните поданици. Обиколката включва посещаване с екскурзовод до 12 часа, гмуркане по превъзходното морско дъно, ловни сафарита и хеликоптерни обиколки до отдалечените елементи на острова.

Забраненият остров Сюртсей

 

 

Ниихау – неразрешеният хавайски остров

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР