Ние трябва да решим генерално въпроса с домашното насилие, защото

...
Ние трябва да решим генерално въпроса с домашното насилие, защото
Коментари Харесай

Експерт каза кой е виновен за случая с Дебора

Ние би трябвало да решим генерално въпроса с домашното принуждение, тъй като това е, което изкарва хората на улицата. Ние би трябвало да приключим с тази процедура " за кокошка няма амнистия ". Не може 30 години към този момент да се опитваме да строим нашето демократично общество. Това заяви дипломатът и специалист по национална сигурност Иван Анчев по случая " Дебора ".

-->
По думите му, с цел да не се стига до сходни престъпни прояви, би трябвало да се стартира още от образованието и фамилията. " Тук не можем да виним единствено Министерство на вътрешните работи. Всеки си има своята виновност, но обществото носи също своята виновност ", разяснява Анчев.

Експертът счита, че системата на вътрешния ред и сигурността би трябвало да се реформира радикално.

" Да се промени парадигмата – от носенето на работа, в полицейска активност в интерес на обществото. Полицаят би трябвало да разбере, че единственият негов шеф е българският жител. Да отиде и да приложи закона в цялата му мощ ", акцентира той.

Анчев изясни, че Министерство на вътрешните работи е конструкция, която е сложна за реформиране.

" Тези положителни практики, които са съществуващи и към този момент са приложени в западните демократични общества, не се ползват, тъй като се твърди, че няма запас. Най-малкото, в случай че бъдат освободени всички тези чиновници, които са пенсионери и взимат и заплата и пенсия и се освободи път на младите чиновници, запас има ", добави специалистът пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на предлагането за 60 дни общуване, като изискване да се ползва Законът за домашното принуждение, той разяснява, че това е недомислица.

" Обществото ще се успокои, тогава, когато за всяко едно сходно действие има съответното наказване и то в къси периоди. Няма по какъв начин да има предварителна защита, като няма и наказване ", добави той.

Той счита, че измежду превантивните ограничения в работата на полицията би трябвало да залегне регулярно прекосяване на чиновниците на първа линия в Института по логика на психиката на МВР за инспекция на надеждността и лоялността им.

" Трябва да се рестартира тази система, цялата система за правоохрана. С наличния запас можем да се оправим ", уверен е Анчев.

Според него има пропуски в подготовката на полицейския състав.

" Добра натренираност, образование на състава. Не мисля, че се прави както би трябвало ", съобщи той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР