Ние спазваме законите и магистратската си клетва, но се съмняваме,

...
Ние спазваме законите и магистратската си клетва, но се съмняваме,
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Радев нарушава клетвата си

Ние съблюдаваме законите и магистратската си клетва, само че се съмняваме, че президентът съблюдава своята. Това се споделя в декларация на спецпрокуратурата в поддръжка на основния прокурор Иван Гешев и против президента. Декларацията беше публикувана от прокуратурата в понеделник. Не излиза наяве дали всички спецпрокурори са я подписали.

Обвинителите настояват, че президентът е нарушил клетвата си с думите " да почистим мутрите от прокуратурата ". 

" От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията употребява по най-безпардонен метод за собствен щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, тъй като доста дълго я търпяхме, тъй като прекомерно дълго бяхме фенове на личния си живот, тъй като прекомерно дълго търпяхме лъжите от екрана ", сподели президентът на 9 юли и прикани " Мутри, вън! ".

След това президентът настоя и за незабавната оставка на Гешев и на премиера Бойко Борисов.

Според спецпрокуратурата с настояването за оставка влиза в прорез с правилото за самостоятелност на правосъдната и изпълнителната власт. 

" Отправяйки апел за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на основния прокурор, действително " обединителят на нацията “ наруши една от главните си функционалности. Това е по този начин защото задачата би могла да бъде всяка друга, само че не и обезпечаване на естествени взаимоотношения сред държавни органи. Ако не желаеме да се озовем на неправилен път, не следва да забравяме,че демократичният блян не дефинира демократичната действителност и че демокрацията се заражда и оформя от взаимните въздействия сред нейните идеали и нейната реалност, както и от подтика на една задължителност и съпротивата на едно битие ", пишат прокурорите.

Според тях изказването на президента е опит да влияе върху магистратите, които претърсиха кабинети в президентството по делата против президентските съветници. От декларацията не излиза наяве каква е била ролята на бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор, чийто чиновници също участваха в дейностите в президентството предходната седмица.

В петък Гешев събра шефовете на прокуратури от цялата страна за свое изказване в Съдебната палата, по време на което даде да се разбере, че на Радев ще бъде повдигнато обвиняване.
Гешев разгласи открита война на президента
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР