Ние сме в дълг към града си, каза дарителят Борис

...
Ние сме в дълг към града си, каза дарителят Борис
Коментари Харесай

Златно момиче вдъхнови Кюстендил за победи

Ние сме в дълг към града си, сподели донорът Борис Редански

България е в сърцето ми. Няма по-голяма горделивост от това да си на почетната стълбица, да гледаш по какъв начин трикольорът ни се издига пред очите на целия свят и да слушаш българския химн. С тези думите златното момиче Любомира Казанова връчи премията в категория " Спорт " на клуба по художествена гимнастика „ Велбъжд ” по време на церемонията " 10 аргументи да остана в моя Кюстендил ", проведена от " Стандарт ". Медалистката от ансамбъла ни, който завоюва бронз на олимпиадата в Рио, бе специфичен посетител в акцията ни " Моят град. 10 аргументи за горделивост ", която обиколи над 35 града в страната и тази седмица стигна в Кюстендил. Изключително съм горда, че съм част от самодейността, сподели Казанова. И въодушеви младите гимнастички за нови победи. Кюстендил има огромни обичаи в художествената гимнастика като не една шампионка е почнала спортната си кариера от градския клуб.
Първата състезателка от Кюстендил, която взе участие на Световно състезание е Гюрка Ганчева - през днешния ден професор в НСА. Следват безчет триумфи. През 1975 година Красимира Василева и Мая Георгиева стават вицесветовни шампионки, а година по-късно и първите европейски шампионки. През 1983 година Илиана Илиева и Цветомира Филипова стават международни шампионки в Страсбург. През 1985 година Цветомира Филипова печели „ Купата на Интервизия “ в Куба. Албена Димитрова е първата вицеевропейска шампионка за девойки в многобоя в Атина през 1985г. Веселка Янакиева става международна шампионка с отбор в Сараево. През 2017 година Биляна Везирска завоюва бронзов орден на Европейско състезание за отбор девойки. Ерика Зафирова пък извоюва на последното Световно състезание в Баку през септември бронзов орден в многобоя и сребърен орден на комбиниране с топки с ансамбъла. Следвайте образеца им, печелете медали за родния си град и се гордейте, че сте от Кюстендил, сподели Казанова. Тя награди и Спортен клуб по батут „ Евротрамп ”, който всяка година има най-малко трима състезатели в Националния тим по скокове на батут.
За Кюстендил горделивост № 1 са здравословният метод на живот, спортът и зелената градска среда, сподели основният редактор на " Стандарт " Славка Бозукова. Тя напомни по какъв начин в акцията " Чудесата на България " " Стандарт " оказа помощ за популяризирането на крепостта " Пауталия " и превръщането й през днешния ден в атрактивна дестинация за културно-исторически туризъм. Бъдещето на града е в развиването на балнеология, СПА и здравен туризъм сподели още госпожа Бозукова.
Доказателство, че Кюстендил в град на младите и на спорта бяха премиите за още пет клуба. Те бяха връчени от Димитър Димитров, член на Управителния съвет на Федерацията по самбо. Състезатели от състезателен клуб по джудо и самбо „ Велбъжд ” вземат участие на европейски и международни шампионати, където се класират в първата детяска. Карате клуб " Дарис " кове републикански първенци. Най-известната възпитаничка на клуба по битка пък е Станка Златева – петкратна международна шампионка и двукратна вицеолимпийска шампионка. Отличия имаше и за Карате клуб " Шурикен ", дал на Кюстендил доста национални състезатели и за Шотокан карате клуб „ Шампион ".
Кюстендил не ни дължи нищо, ние сме в дълг към Кюстендил, сподели Борис Редански, шеф на компания „ Ахелой ОПМ ” ООД. Той получи премията в категория " Дарител ". Бизнесменът подарява на Община Кюстендил  високопроходим автомобил „ Фиат Фулбек “ на стойност 53 000 лева, който с решение на Общинския съвет е даден за потребностите на Пожарната.
Още двама донори на Кюстендил отличи акцията " Моят град ". Отличията връчи регионалният шеф Виктор Янев. Едната премия бе за историка Румен Манов, чиято житейска задача е да събира, търси, купува, възвръща, реставрира и да подарява книжовни и културни полезности на музеи, библиотеки, църкви и архиви. Сред даренията му са скъпи фотоси, икони, творби на изкуството, които самичък търси и събира в продължение на 30 години. Дарил е на районния музей в Кюстендил над 1000 експоната, на библиотеката – над 50 книги, подкрепя и църквата Св. Богородица в града. През  2017 година е  избpан за " Бyдител на годината ".
Другата премия бе за Бойко Недялков, изпълнителен шеф на „ Торготерм ” АД – Кюстендил, където работят над 280 души от града и близките села. Всяка година през месец май сдружението подарява книги на Регионалната библиотека „ Емануил Попдимитров ”, както и на някое от учебните заведения в града. Подпомага майските музикални дни, които се организират в художествената изложба, поддържа фолклорни обединения, млади артисти от Езиковата гимназия и интернационалния детски музикален фестивал „ Златни ябълки ”.
Две строителни компании, които носят развиване на Кюстендил, получиха премиите в категория " Икономика ". Връчи им ги инж. Стоян Стоилов, регионален ръководител на Камарата на строителите в България – област Кюстендил. В последните години „ Рила ЕООД ” е главен  реализатор на десетки огромни публични обекти в Кюстендил, измежду които и реставрацията на цитадела „ Хисарлъка ”. " Булплан " пък се занимава високо строителство, транспортната и енергийната инфраструктура, ремонтирала е многопрофилната болница в града.
Отличията в категория " Образование " бяха за най-заслужилите учители на Кюстендил: Галина Александрова, учител по математика,
Биляна Йорданова, преподавател по информатика и осведомителни технологии в Продо-математическа гимназия „ Проф. Емануил Иванов “,
Иво Пенев, учител по география и стопанска система в 1-во ОУ„ Св.Св Кирил и Методий ”, Донка Стоянова, старши преподавател по география и стопанска система в Езикова гимназия „ Д-р Петър Берон “ и Лилия Александрова, старши преподавател по музика в 6-то ОУ “Св. Паисий Хилендарски “. Всеки тях е притежател и на премията „ Неофит Рилски “ в състезанието „ Учител на годината ”на МОН.
В категория " Култура " наградата справедливо бе за
Рангел Маджарски, началник на детско- младежки танцов отбор " Кюстендилче ", който в края на церемонията събра бурни аплодисменти с осъществяването си.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР