Ние сме съвсем нормално подразделение. Само дето сред бойците има

...
Ние сме съвсем нормално подразделение. Само дето сред бойците има
Коментари Харесай

Зеленски помоли, затова дойдох: чужди бойци разказват

" Ние сме напълно обикновено поделение. Само дето измежду бойците има и чужденци ", споделя германецът Макс Ебергарт. Мъжът служи в Международния легион за териториална защита на Украйна. Според него сред непознатите и украинските бойци съществува единствено една основна разлика: " Ние сами сме решили да бъдем тук. А те са длъжни да са тук ".

Екипът на Дъждовни води се срещна и беседва с Макс, двама финландци и австралиец в един от тиловите градове на Донецка област. Тук те си отдъхват след боевете. От средата на април предходната година непознатите пехотинци вземат участие в интервенции в Харковска област. Те бяха и измежду първите, които влязоха в Купянск при есенната украинска контраатака.

" Зеленски помоли, по тази причина пристигнах тук "

Макс Ебергарт споделя, че в Германия е работил за " Епъл ". Преди да пристигна в Украйна единственият му боен опит е бил службата в немската войска, траяла две години. Според наблюденията на доброволеца в украинската войска има доста по-малко формалности, в сравнение с в немската. " Можете да говорите с командира по човешки метод, а не като негов зависещ ", отбелязва Макс.

Мнозинството от бойците в Международния легион са чужденци, само че има и украинци. Макс намира за забавно да се бори един до друг с хора от разнообразни страни. " Въпреки че от време на време е малко мъчно - разнообразни култури, друго минало ", признава боецът. От украинските си съратници германецът се учи на самообладание. 

За Макс най-трудната част от войната е времето, в което дружно със своите приятели би трябвало да удържи освободените от руснаците села. " Докато не престанат да са села и не се трансфорат в руини ", споделя той. " Тази война се взема решение от артилерията ", счита Макс. " Мисля, че не можеш да си подготвен за нея, само че можеш да бъдеш благополучен, когато оцелееш от нея. "

Той не съжалява, че се е включил към Легиона. " Зеленски помоли, по тази причина пристигнах тук ", споделя немският доброволец, препращайки към обръщението на украинския президент в първите дни на съветската инвазия. Наскоро Макс се е прибрал в своя дом за месец. " Исках да оказа помощ. Вкъщи в действителност нямах за правене по-важни неща ".

" Да пазиме европейската самостоятелност "

Финландецът Елмо, който в родината си е работил в областта на добива на диаманти споделя следното: " Имаме неприятна история - на Финландия и Русия. " По думите му това дава спомагателен подтик " да пазиме европейската самостоятелност ". Елмо показва, че към момента има потребност от софтуерни уреди за нощно виждане. Доброволецът се възхищава от смелостта на украинските си сътрудници. Според него те не се опасяват от нищо. Планира да остане в Украйна до края на войната, в случай че физическото и душевното му здраве го разрешат.

Сънародникът на Елма с кодовото име Хобит разказва, че най-сериозният претърпян от него стрес е бил ракетният обстрел на полигона " Яворов " през март 2022 година. Там той се е обучавал. " По-късно към този момент имаше близки конфликти, стреляха по мен. Но все пак най-големият психически потрес без подозрение е " Яворов " ", безапелационен е той. Причината е, че офанзивата била непредвидена. " Никога не съм виждал толкоз доста крилати ракети на едно място. Определено е друго от артилерията и огъня от оръжията ".

Говорейки за ролята на задграничните доброволци в руско-украинската война, Хобит се смее и споделя, че тя е " да умрат или да бъдат ранени ". За да не не помни Западът за войната в Украйна и да продължи военната си помощ. " Това не е задачата, само че мисля, че е най-голямата услуга, която можем да създадем. Осъзнавам, че колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-малко хора ще желаят да слушат за нея ", споделя финландският войник.

" Единственото, в което съм в действителност добър "

Австралийският доброволец Кайлеб Лист приказва за предишното си искрено, само че в същото време без възторг: " Бях един елементарен селски пожарникар ", споделя той. След експлоадирането на войната, той дошъл в Украйна. " Исках да изпитам себе си, да схвана къде е границата на вероятното ", спомня си мъжът. И го направил. " И в този момент просто не преставам да се занимавам с това, тъй като е единственото, в което съм в действителност добър. "

Боецът от Австралия е пълководец на екип за огнева поддръжка, като под командването му са 14 души. " Използваме картечници с огромен диаметър и гранатомети ", изяснява той. Кайлеб Лист споделя възторжено за трофейната си картечница с съветския знак Z и надпис на украински " Свиня ". Споделя, че се е научил да употребява руската техника и като цяло е удовлетворен от нея. Оплаква се от болки в гърба от бронежилетката  и от загуба на слуха поради грохота на картечните изстрели.

***

 

Вижте и това видео от нашия списък:

" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР