Ние, родителите, сме тези, които позволяват да навлиза нова култура

...
Ние, родителите, сме тези, които позволяват да навлиза нова култура
Коментари Харесай

Ивайло и Александра Еневи: Нека бъдем искрени като децата

„ Ние, родителите, сме тези, които разрешават да навлиза нова просвета и да заменя нашата. Ако ние насочваме вниманието на децата към нашите корени, тогава те ще бъдат в действителност здрави. “ Това съобщи кукленият артист Ивайло Енев, който гостува в студиото на Дарик Бургас дружно със своята сътрудник и брачна половинка Александра Енева. По мотив Деня на националните будители, двамата актьори от Държавния куклен спектакъл в Бургас разясниха значимостта на своята специалност за зараждането на отношение към родното в децата.

„ Кукленото изкуство залага на това да постави едни основи на подсъзнателно равнище, на които детето да построява просвета “, изясни Александра Енева. Тя е трето потомство куклен актьор и по нейните думи, един от методите да помним националните будители е да употребяваме българската драматургия. „ Толкова доста създатели са сътвори прелестни детски творби. Това е един от методите нашият куклен спектакъл да съобщи това обръщение на децата, “ показа актрисата.

Ивайло Енев добави, че фамилията и учебното заведение са също толкоз значими във възпитанието на децата, колкото и театърът. Той счита, че родителите би трябвало да намират равновесието сред притока от непознати обичаи и отстояване на националните полезности. Според брачната половинка му Александра Енева, непознатата просвета е любопитна и децата би трябвало да пробват от всичко. „ Но при някои фамилии, които не упорстват тяхното дете да научи стихчето за 1 ноември, а ще му купят костюм за Хелоуин, там несъмнено надвива непознатата просвета “, показа своето мнение тя.

За двамата, най-голямата премия за труда им е реакцията на децата. „ Когато се получават нещата, в действителност сме доста удовлетворени, тъй като виждаме в детските очи насладата, искрата – това „ будене “, за което приказваме “, разяснява Ивайло Енев. Като проблем обаче регистрират неналичието на драматурзи за куклен спектакъл в България. „ Така най-малко можем да изградим усет, да насочим вниманието на децата към значимите неща “, изясни артистът.

Семейството куклени актьори също приказваха за своя частен план в спектакъл „ Трио “ – така наречен спектакъл в кутия. „ В България, преди нас, никой не беше сътворил такова нещо “, изясни Александра Енева. Това е зрелище за един човек, при което фенът следи през дупка по какъв начин в една кутия се разиграва цялостен театър с дребни кукли. „ Изглежда като че ли се случва нещо автоматизирано. Затова го кръстихме „ театромат “, обясни тя.

Те към този момент са създали две сходни кутии – „ Домът ни, гората “ и „ Океанът “, като се надяват да създадат и трета. Всичко това е плод на техния ръчен труд: „ Хората си мислят, че е доста простичко. Но с цел да го направиш, лишава в действителност доста часове “, сподели Ивайло Енев. „ Интересът е огромен към театърът в кутия, тъй като извън виждаш нещо доста необичайно изглеждащо, всички надничат вътре и стартира да ти става любопитно “, добави Александра Енева. Според тях, даже възрастните стават за пет минути деца.

Двамата куклени артисти дадоха и съвет на възрастните: да бъдат откровени като децата. „ Те мислят нещо и го споделят. Това ще спести толкоз доста неприятности. Да, от време на време може да е мъчително. Но мисля, че прикритостта на възрастния човек доста усложнява нещата “, сподели Александра Енева.

Чуйте повече за артистичната активност и бъдещите проекти на Ивайло и Александра Еневи в звуковия файл от диалога на Никола Попов с тях:

Автор на публикацията: Никола Попов

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР