Ние, прокурори от Апелативна прокуратура - София, изразяваме своето несъгласие

...
Ние, прокурори от Апелативна прокуратура - София, изразяваме своето несъгласие
Коментари Харесай

Районни и апелативни прокурори в София се разграничиха от становището за оставка на Гешев

" Ние, прокурори от Апелативна прокуратура - София, показваме своето противоречие с оповестеното на 12.05.2023 година " Становище на прокурори от региона на Апелативна прокуратура - София ", с което се поддържа за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев ". Това се показва в ново мнение, оповестено на уеб страницата на Апелативната прокуратура.

В него се твърди, че първото мнение е направено, без да е провеждано заседание, на което прокурорите да изразят мнението си.

" Ние сме единни и ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото. Прокурорската специалност е почтена за почитание, тъй като макар сериозните и повсеместни офанзиви в последно време, българските прокурори ще не престават да отстояват държавността и да пазят ползите на жителите ", декларират прокурори от Апелативна прокуратура - София.

Софийската районна прокуратура също се разграничи от мнението в поддръжка на настояването за предварително освобождение на основния прокурор.

" Магистратите и чиновниците при Софийска районна прокуратура изрично се разграничават от " анонимното " мнение, изразено и публикувано на 12 май в медиите от името на прокурори от региона на Апелативна прокуратура - София, с което се поддържа настояването на шестима от членовете на Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев ", написа в мнение на СРП, оповестено през днешния ден.

От Софийска районна прокуратура декларират още, че ще продължат независимо, обективно, заслужено и съзнателно да извършват своите служебни отговорности в отбрана на правата и ползите на жителите. " Прокурорите от Софийска районна прокуратура се уповават на правилото, че независимостта на правосъдната власт е най-сигурната и постоянна основа, на която се гради правовата страна ", се показва в.

Прокурорите от Апелативна прокуратура-Варна също излязоха със мнение, в което " изрично декларират своето единение и подготвеност да се опълчват на опитите за дестабилизиране на прокуратурата ".

" В работата си Прокуратурата постоянно е спазвала, съблюдава и ще съблюдава прецизно Конституцията на Република България и законите на страната, водила се е и ще се води постоянно от правилата на правовата страна и европейските полезности и, както до момента, по този начин и в бъдеще, ще остане поръчител за законността и демократичните устои на страната.

Заедно и уверено заставаме против всеки опит за интервенция в работата на самостоятелната правосъдна система. Няма да се поддаваме на политически напън и безкомпромисно ще се противопоставяме на всеки опит за политическо въздействие, както и на опитите за дестабилизиране на прокуратурата ", декларират от.

На 15 май основният прокурор Иван Гешев съобщи, че е получил известие на телефона от административен началник в Апелативна прокуратура - София: " Много скърбя за това, което направих през днешния ден. Съжалявам ". По телефона прокурорът му споделил, че съжалява за мнението, което шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов го е предиздвикал да го пусне. Обяснил на Гешев, че никой прокурор не е осведомен със мнението, било пуснато единствено от него.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР