Ние, от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ сме обезпокоени

...
Ние, от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ сме обезпокоени
Коментари Харесай

ПП-ДБ с позиция във връзка с автомагистрала „Струма“

" Ние, от коалиция „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ сме обезпокоени от подписаните тихомълком от Агенция „ Пътна инфраструктура “ два контракта на стойност 1,2 милиарда лв. за реализация на осъществяването на Лот 3.2 на автомагистрала „ Струма “ в сектора сред с. Крупник и гр. Кресна. "

Това се споделя в позиция на ПП-ДБ по отношение на автомагистрала „ Струма “.

" Сериозно ни тормози фактът, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ е финализирала контракти за планиране и строителство преди да са приключени процедурите по предложените от Европейска комисия стъпки - оценка на различните трасета отвън Кресненското дефиле, разбор на сходството на определения вид със характерните природозащитни цели и обезпечаване на финансиране на плана със средства от Оперативна програма „ Транспортна съгласуваност “, прибавят от ПП-ДБ.

" Освен прибързаните дейности, които могат да доведат до загуба на европейско финансиране, установяваме и жестоко нарушаване на условието за гласност в Закона за публичните поръчки. Обявленията за подписаните контракти са оповестени в регистъра за публичните поръчки повече от месец след тяхното подписване – на 12.05.2023 година Става ясно също, че в края на април 2023-а година са подписани спомагателни съглашения и към двата контракта, които слагат влизането им в действие под отлагателни условия за обезпечено финансиране, довеждане докрай на разбора за сходство със характерните природозащитни цели и довеждане докрай на процедурата за изменение на капиталовото предложение съгласно Закона за запазване на околната среда ", показват от ПП-ДБ.

" Гореописаната конюнктура поражда основателни подозрения за законосъобразността на дейностите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ от гледна точна на националното и европейско законодателство в региона на запазване на биоразнообразието, публичните поръчки и ефикасното, ефикасното, икономично и транспарантно ръководство на обществените финанси ", допълват от обединението.

" От „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ считаме е, че Автомагистрала „ Струма “ би трябвало да бъде издигната, само че повече от десетилетие този план не може да се осъществя макар обезпеченото европейско финансиране. Вместо това служебното държавно управление и редица постоянни държавни управления преди него не работят за създаване на автомагистрала, а за градеж на първокачествен двупосочен път ", акцентират от ПП-ДБ.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР