Ние изграждаме енергийната компания на бъдещето... както направи Tesla, заявява

...
Ние изграждаме енергийната компания на бъдещето... както направи Tesla, заявява
Коментари Харесай

Всички индустрии се впускат във водородната надпревара

" Ние построяваме енергийната компания на бъдещето... както направи Tesla ", декларира Сейфи Гасеми, ръководител на Air Products. Да се съпоставя с любимеца измежду производителите на електрическите коли може да наподобява наполеоновско за снабдител на промишлени газове. Но Гасеми, който е размишлявал над един съответен газ, водорода, в продължение на 30 години, упорства, че сравнението е уместно.

Той не е единствен. Очаква се водородът да изиграе основна роля в екологизирането на сложни за декарбонизиране браншове като производствата на цимент и стомана, както и в дълготрайното предпазване на сила. Днешният дребен и, защото съвсем всички неща се създават от изкопаеми горива благодарение на въглерод, замърсен водороден бизнес се чака да прерасне в доста по-чиста промишленост за трилиони долари след няколко десетилетия. Правителствата харчат десетки милиарди долари годишно, с цел да положат началото на революцията на чистия водород. Група от любопитни към водорода компании се интересуват да бъдат част от действието.
Да се поучим от опита
Махип Мандлои от швейцарската банка Credit Suisse преглежда промишлеността на природния газ като пример за създаване на водородa, който към този момент се употребява при рафинирането. Възходът на втечнения природен газ лиши подобен капитал и опит, каквито имаха единствено интегрираните световни енергийни колоси. Нищо чудно, че Big Oil демонстрира интерес. През септември американският петролен колос Chevron разкри тактика на стойност 10 милиарда $ за " нова сила ", която мощно залага на нисковъглеродния водород.
Очаква се водородът да изиграе основна роля в екологизирането на сложни за декарбонизиране браншове като производствата на цимент и стомана, както и в дълготрайното предпазване на сила.
Останалите четири негови съперника - BP, ExxonMobil, Royal Dutch Shell и TotalEnergies, също оповестиха вложения във водородни клъстери и технологии. Ахмад ал Ховайтер, основен софтуерен шеф на Saudi Aramco, споделя, че следеният от страната петролен исполин има намерение да бъде международен водач в изкопаемия нисковъглероден водород през 30-те години на века. Надеждата на кралството е също по този начин да резервира енергийната си суперсила, защото вероятностите за петрола избледняват на фона на износа на водород, създаден благодарение на слънчевите и вятърните запаси на компанията.
Втори мотор на растежа
Аарон Денман от консултантската компания Bain назовава сходни залози търсене на " мотор на напредък номер две ", ако главният бизнес на компаниите за изкопаеми горива се провали. Същата аргументация може да бъде в основата на напъните, ориентирани към водорода, на други браншове с опетнено екологично показване. На 11 октомври Андрю Форест, минен магнат и най-богатият човек в Австралия, който управлява Fortescue Metals Group, показа проекти за създаване на най-голямата фабрика за електролизни машини в света, нужна за произвеждане на зелен водород от вода.

Не всички търсачи на H2 идват от мръсни промишлености, които се пробват да полират имиджа си в един все по-осъзнат по отношение на климата свят. Предвид доста по-широкия набор от евентуални приложения на водорода други браншове биха могли да ударят
джакпота. Гасеми да вземем за пример е убеден, че неговата компания ще победи суровинните колоси, които той счита за прекомерно самодоволни. " Те считат, че въглеводородите са тук вечно, и не мислят, че някой може да промени това. "

Air Products се пробва да потвърди, че те бъркат. Компанията създава няколко водородни мегапроекта по целия свят, в това число самодейност от 5 милиарда $ за производството на възобновим водород за експорт в Саудитска Арабия. Джеймс Уест от капиталовата банка Evercore счита, че индустриалните газови компании могат да станат първите " суперкомпании " в ерата на водорода. Big Oil обаче няма да падне по тил.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Градове 3 Ритейл 1 Ритейл 2 Здравеопазване 3 Свят 1 Ритейл 2 Здравеопазване 3 Градове
" Ние построяваме енергийната компания на бъдещето... както направи Tesla ", декларира Сейфи Гасеми, ръководител на Air Products. Да се съпоставя с любимеца измежду производителите на електрическите коли може да наподобява наполеоновско за снабдител на промишлени газове. Но Гасеми, който е размишлявал над един съответен газ, водорода, в продължение на 30 години, упорства, че сравнението е уместно.Той не е единствен. Очаква се водородът да изиграе основна роля в екологизирането на сложни за декарбонизиране браншове като производствата на цимент и стомана, както и в дълготрайното предпазване на сила. Днешният дребен и, защото съвсем всички неща се създават от изкопаеми горива благодарение на въглерод, замърсен водороден бизнес се чака да прерасне в доста по-чиста промишленост за трилиони долари след няколко десетилетия. Правителствата харчат десетки милиарди долари годишно, с цел да положат началото на революцията на чистия водород. Група от любопитни към водорода компании се интересуват да бъдат част от действието.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР