Ние бяхме сред първите отзовали се държави, заяви министърът на

...
Ние бяхме сред първите отзовали се държави, заяви министърът на
Коментари Харесай

България ще продължи да оказва необходимата помощ на Турция

Ние бяхме измежду първите отзовали се страни, съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов на среща с посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок

„ Министерството на защитата е готово да продължи да оказва нужната филантропична помощ на Република Турция. Ние бяхме измежду първите отзовали се страни – посредством Военновъздушните ни сили с военните самолети транспортирахме военни медици, избавителни екипи и филантропична помощ “. Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов на среща в министерството с посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок. Министър Стоянов още веднъж изрази откровени съболезнования към фамилиите на починалите и потърпевшите в тежките трусове в Турция, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ До този миг ние се обръщахме към Вас като комшии, другари. Сега към този момент се обръщаме към Вас като братя и сестри. Вие се отзовахте още в първите часове след нещастието и изпратихте с военните самолети Вашите избавителни екипи, които извадиха доста хора под руините. От основаването на дипломатическите връзки сред двете страни това беше най-силният жест на взаимност, който България ни оказа. За мен е горделивост да съм дипломат в такава страна “, съобщи дипломат Секизкьок. Посланикът уточни, че помощта на България е извънредно скъпа.

По последни данни 41 хиляди души са починали след земетресенията до този миг, а 2 млн. души са останали без заслон. „ Ние се опитваме да им осигурим покрив и отопление. Затова сме признателни, че оказвате цялостно подпомагане на камионите с филантропична помощ, с цел да минават директно през България до засегнатите региони. Ще разчитаме и на Вашата поддръжка пред Европейския съюз за възобновяване на вредите от земетресението “, сподели още дипломат Секизкьок.

„ Ще имате безапелационна поддръжка на България в Европейския съюз за всяка нужна помощ за Турция. Ние в Министерството на защитата оставаме в подготвеност при Ваши претенции да окажем поддръжка съгласно нашите благоприятни условия “, съобщи министърът на защитата. Той описа на посланика, че военнослужещите от Втора механизирана бригада в Стара Загора са събрали дарения за фамилиите на потърпевшите в Турция. „ Това е дребен жест, само че демонстрира нашата откровена съпричастност към вашия народ “, сподели министър Стоянов.

В срещата участваха заместник-министър Катерина Граматикова, началникът на кабинета Владко Владов, шефът на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ бригаден военачалник Радостин Илиев, както и военният аташе на Турция подполковник Мурат Паяс.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР