Ние – хората на изкуството в България, сме в рамките

...
Ние – хората на изкуството в България, сме в рамките
Коментари Харесай

На протеста: Ние, артистите, сме статистическа грешка според бюджета в България

„ Ние – хората на изкуството в България, сме в границите на статистическата неточност, в случай че се има поради обидно ниския бюджет от 0,4 % за просвета “, с тези думи заключи настроенията на протестиращите си сътрудници от Държавна опера-Пловдив артистът и синдикален водач Борис Кучков.
Прочетете още
Артистичната натрупа излезе на стълбите пред Дома на културата „ Борис Христов “, окичена с лентички и с протестни надписи.

Денят на националните будители не бе определен инцидентно, от протестиращите „ тъй като е значимо обществото да ни чуе – всички средства, вложени в просвета, ние сме си ги проработили. Субсидиите не са подаяние и е време да се каже, че тъкмо културата дава добавена стойност и ни отличава по света “.



От трупата разкриха, че заплатите на артистите са към 1500 лева. 

„ Ние упражняваме висококвалифициран труд. Учили сме и родителите ни са вложили средство от нашата напълно ранна възраст. Днес обаче аз и брачната половинка ми, която е актьор в балетната натрупа на Операта, сме изправени пред сложна алтернатива. Малкият ни наследник е доста музикален, само че ние би трябвало да решаваме – оскъдно, само че щастливо бъдеще, или обезпечено, само че нещастно “, сподели Борис Кучков.

Той добави, че България има мощно работещи културни институти, които могат да ни трансфорат в културен хъб на Балканите.  Нужно е обаче на бранша да се гледа не в числа и статистики.

„ Имаме утвърждението на нашата аудитория. Получаваме го след всеки наш концерт или театър. Трябва да убедим служителите да се спре това неглижиране и недоумение на културата “, споделиха още протестиращите.







На митинга те се сплотиха към настояванията за по-висок бюджет за просвета, повдигане на работните заплати, смяна в методиката на субсидиране, тъй като точно с помощта на тези средства развиват креативна активност.

В същото време експертите в Природонаучния и Историческия музеи посрещаха гости с протестни лентички.  Работещите там са сред  най-ниско заплатените и насочиха лични претенции – да бъде повишен с 50 % единният разходен стандарт за 2024 година, да бъдат увеличени субсидираните бройки, да бъдат изменени разпоредбите за конкурсни сесии за целево финансиране на планове.

Всички протестиращи обаче се сплотяват от едно главно искане – 1 % от брутния вътрешен артикул за 2024 година да бъде обособен за просвета.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР