Нидерландия предложи министъра на външните работи Вопке Хукстра на мястото

...
Нидерландия предложи министъра на външните работи Вопке Хукстра на мястото
Коментари Харесай

Вопке Хукстра сменя Тимерманс в ЕК

Нидерландия предложи министъра на външните работи Вопке Хукстра на мястото на Франс Тимерманс като европейски комисар за горещия пост на началник на блока по въпросите на климата.


Но ястребът Хукстра, който и преди е бунил духовете в Брюксел с мненията си по отношение на фискалната дисциплинираност, се изправя пред тежки чувания пред ръководителя на Комисията, както и пред Европейския парламент.

" Смятам, че имаме добър претендент в лицето на (Вопке) Хукстра ", съобщи нидерландският министър-председател Марк Рюте на седмичната си конференция.

" Това, от което се нуждаете, е човек с интернационален опит, който може да води договаряния и да сплотява хората ", сподели Рюте пред публицисти.

47-годишният Хукстра е политически деец от дясноцентристката партия " Християндемократически апел " (ХДП), чието положение се утежни под ръководството на съдружно държавно управление, ръководено от подкрепящата бизнеса партия VVD на Рюте.

Във вторник му следва да се срещне с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да разиска поемането на поста на Тимерманс като комисар по въпросите на климата, оповестяват медиите.

Хукстра съобщи пред локални медии, че " ще организира деликатна полемика с ръководителя ", като добави, че по-късно ще би трябвало да убеди и Народното събрание на Европейски Съюз в своята кандидатура.

Подобно на Фон дер Лайен, CDA на Хукстра е член на дясноцентристката Европейска национална партия.

Бивш чиновник на Shell и някогашен сътрудник в международния консултантски колос McKinsey, Хукстра е назначен за министър на финансите в третото съдружно държавно управление на Рюте през 2017 година, а през 2022 година става министър на външните работи.

" За мен е чест "

Тимерманс напусна Комисията във вторник, с цел да се върне в Хага, където възнамерява да се на идните парламентарни избори кандидатира за поста министър-председател.

Брадатият Тимерманс, считан за човек с съществена роля в напредването на амбициозния пакт на Европейски Съюз " Зелена договорка " към въглероден неутралитет, беше номиниран за основен претендент, който да оглави мощен двупартиен ляв блок и да взе участие в изборите, планувани за 22 ноември.

Хукстра съобщи, че за него е " чест " да бъде номиниран за поста, като добави, че е мъчно да напусне кабинета, до момента в който войната в Украйна продължава.

Той е прочут като корав покровител на Киев и играе значима роля в напъните за изпращане на изтребители F-16 в разкъсваната от война страна.

През 2018 година Хукстра оглави група от северни страни от Европейски Съюз при образуването на по този начин наречената " Нова ханзейска лига ", в която влизат Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, Нидерландия и Швеция.

Страните са другарски настроени към търговията и консервативни във фискално отношение и се стремят към по-развит европейски обединен пазар, изключително в бранша на услугите.

По време на мандата си като финансов началник на петата по величина стопанска система в Европейски Съюз Хукстра провокира гнева на южните членове на Европейски Съюз, в това число Италия и Гърция, с ястребовата си позиция във връзка с фискалната дисциплинираност в бюджета на Европейски Съюз.

Премиерът на Португалия Антониу Коща сподели през 2020 година, че изказването на Хукстра, че редица страни е трябвало да икономисват повече през последните години, което би им разрешило да се оправят по-добре с последствията от пандемията Covid-19, е " отблъскващо ".

Хукстра отхвърли и рецензиите по отношение на достиженията си по въпросите на климата, като съобщи пред националната осведомителна организация ANP, че " това е един от огромните проблеми на нашето време ".

В отговор на номинацията на Хукстра авторитетната лява политическа група на Социалистите и демократите в Европейския парламент съобщи, че избира работата по въпросите на климата в Европейски Съюз да остане в нейните ръце след напускането на Тимерманс.

" Вопке Хукстра стана прочут на необятната европейска общност с спорните си изказвания по време на рецесията с Covid-19 ", се споделя в изказването на социалдемократите.

" Номинирането за комисар не го прави комисар - камо ли да получи поддръжката на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите по дифолт ", се споделя в него.

" Г-н Хукстра може да чака тежко чуване в Екологичен потенциал. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР