Нездравословният начин на живот, стресът и постоянното използване на джаджи

...
Нездравословният начин на живот, стресът и постоянното използване на джаджи
Коментари Харесай

Отворете очи: 5 храни, които ще подобрят зрението ви

Нездравословният метод на живот, стресът и непрекъснатото потребление на джаджи могат да навредят на здравето на очите ви.

Можете да намалите риска от заболяване на очите, като се храните здравословно и уравновесено. Можете да предотвратите съществени болести, като ядете храни, които съдържат витамини, антиоксиданти, хранителни субстанции и минерали.

Ето лист с някои значими храни, които би трябвало да ядете, с цел да поддържате зрението си крепко:

Риба

Ползите за здравето от рибата са известни от дълго време. Рибата, изключително сьомгата, може да бъде отлично допълнение към вашето хранене за възстановяване на зрението. В допълнение, сьомгата е необикновен източник на здравословни омега-3 мазнини, които способстват за здравето на очите: от попречване на сухота до здрава ретина.

Яйца

Яйцата са превъзходен артикул за здраве и благоденствие. Те съдържат витамин А, лутеин, зеаксантин и цинк, които също са нужни за здравето на очите.

Витамин А оказва помощ за отбраната на роговицата, лутеинът и зеаксантинът понижават риска от развиване на катаракта и обвързвана с възрастта макулна недъгавост.



Снимка: Getty Images

Бадеми

Бадемите са една от най-хубавите храни за вашето здраве. Витамин А в бадемите е извънредно потребен за очите, тъй като защищава от нестабилни молекули, които повреждат здравите тъкани. Приемането на задоволително витамин Е, който също е несметен в бадемите, може да предотврати свързаната с възрастта недъгавост на макулата и катаракта.

Моркови

Друга здравословна за очите храна са морковите, които съдържат както витамин А, по този начин и бета-каротин.

Витамините А и бета-каротинът освен оказват помощ за попречване на очни инфекции и други съществени очни болести, само че и подхранват повърхността на окото.



Снимка: Pexels

Листно зеле

Кейлът е листно зеле, което е богато на антиоксиданти, витамини, минерали, микроелементи и бета-каротин. Съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които също се съдържат в яйцата и други храни. Тези хранителни субстанции оказват помощ за попречване на свързаната с възрастта макулна недъгавост и катаракта. Определено би трябвало да включите в храненето си храни, които съдържат лутеин и зеаксантин, защото тялото не може да ги създава единствено.

Здравословното хранене играе значима роля за здравето и зрителната заостреност. Наличието на антиоксиданти в храненето ще предотврати развиването на неприятни очни болести и ще поддържа очите ви здрави.

Важно е да посетите Вашия доктор, в случай че към този момент имате проблеми със зрението, защото ранното лекуване може да предотврати по-сериозни болести.

Този материал е единствено за осведомителни цели и не съдържа препоръки, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със експерт.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР