Независимо от антируските санкции, стокообменът между САЩ и Русия е

...
Независимо от антируските санкции, стокообменът между САЩ и Русия е
Коментари Харесай

Руският посланик в САЩ: Стокообменът ни с Америка се е увеличил въпреки санкциите

Независимо от антируските наказания, стокообменът сред Съединени американски щати и Русия е повишен през първото шестмесечие от тази година с 14 на 100 и е достигнал 13,8 милиарда $.

Американски предприемачи влагат от ден на ден в Далечния изток на Русия и считат да вземат участие в употребата на газовите залежи на остров Сахалин. Това споделя в изявление за "Известия " в навечерието на Петия Източен стопански конгрес (ИИФ) посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов. Форумът ще протече от 4 до 6 септември във Владивосток с присъединяване на президента Владимир Путин.

Сред браншовете с вероятности за взаимни руско-американски планове той показва добива на природен газ (Сахалин и полуостров Ямал), хранителната индустрия, производството на целулоза, добива на морски артикули. Отбелязва и възходящия интерес към Далечния изток измежду туристите от Съединени американски щати. Русия пък се стреми към възобновяване на непрекъснатите полети сред Аляска и граничните съветски райони - сега въздушният трафик зависи от сезона. Политиката на Вашингтон по отношение на Русия се втвърдява, само че американският бизнес показва желание да остане на преференциалния за него съветски пазар. Същевременно капацитетът на руско-американското съдействие в стопанската система и филантропичната сфера още надалеч не е оголен до дъно. Според московската дипломация тези насоки от съдействието не трябва да стават заложници на политическите несъгласия, акцентира посланикът на Русия в Съединени американски щати.

Основната вест от започващия на следващия ден Източен стопански конгрес е, че китайската тематика се измества на назад във времето спрямо двустранните договаряния сред Русия и азиатски
страни и интернационалните полемики по азиатските проблеми, написа "Комерсант ".

Затова пък изненадващо представителни ще бъдат този път делегациите от страни в Югоизточна Азия като Малайзия и Сингапур, показва вестникът. Очакваното посещаване на малайзийския министър-председател Махатхир Мохамад ще бъде по-скоро опознавателно, по тази причина пък сингапурският вицепремиер Тарман Шанмугаратнам ще разиска с съветските си домакини съответни финализиращи стъпки към основаването на зона за свободна търговия.

В навечерието на тазгодишния ИИФ като цяло е решена задачата за основаване на прелъстителен капиталов климат в Далечния изток. Време е с вложения извън в района да се образуват центрове за стопански напредък, най-много в селското стопанство, туризма и минното дело, показва пред "Комерсант " Леонид Петухов, общоприет шеф на Далекоизточната организация за привличане на вложения и поддръжка на износа.

Освен чисто конюнктурните аргументи, измежду вероятните аргументи за "некитайския " темперамент на следващия ИИФ е стремежът на Русия да показва личен дневен ред за развиване в Азиатско-Тихоокеанския район, различен на китайската стратегия "Един пояс - веднъж ", обвързвана много индиректно с съветския Далечен изток. А може би става дума за съвместен опит на Русия и на Китай демонстративно да се раздалечат на една стъпка и да проследят взаимната и интернационалната реакция - резултатите от ИИФ ще покажат до каква степен концепцията е преференциална за Москва или Пекин, разсъждава "Комерсант ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР