Независимо дали целта ви е да защитите или усъвършенствате кожата

...
Независимо дали целта ви е да защитите или усъвършенствате кожата
Коментари Харесай

Антиоксидантите в грижа за кожата

Независимо дали задачата ви е да отбраните или усъвършенствате кожата си, всеки търси съставки, които в действителност работят. Въведете, антиоксиданти, основани от индивида или естествено срещащи се съединения, които споделят специфична супер мощ. Просто казано, те натискат спирачките на неизбежни химични реакции, които повреждат клетките на кожата – още по-голяма причина да поставите антиоксидантите на фундамент.

Как работят антиоксидантите и за какво са ни нужни?

Антиоксидантите работят като обръщат или предотвратяват свободните радикали да причинят оксидативен стрес. Свободните радикали са нестабилни молекули с един или повече лъжливи електрони (тоест субатомни частици). Тази конструкция прави тези молекули мощно реактивни и податливи на окисляване, на което сте били очевидци, в случай че в миналото сте виждали нарязана ябълка да покафенява. За да придобият непоклатимост, те реагират с други молекули, предизвиквайки верижна реакция, която поврежда структурата и генетичния материал (ДНК) на другояче здрави кафези.

За страдание, увреждането от свободните радикали води до инфектиране, което пречи на постоянно плануваните системи за самовъзстановяване на кожата. В последна сметка това може да докара до пигментни петна, акне и увреждане на клетките, което води до бръчки.

Тъй като телата ни естествено създават свободни радикали, а слънчевата светлина, замърсяването, токсините от околната среда, тютюнът и стресът също способстват за свободните радикали, няма метод да избягаме изцяло от тях и произлизащите от тях окислителни увреждания – локалните антиоксиданти обаче могат да оказват помощ.

Какво вършат антиоксидантите за вашата кожа

Повечето от вас знаят, че клетките са градивните детайли на нашата кожа. Имайки това поради, антиоксидантите работят, като извличат свободните електрони на атомите, тъй че да не могат да причинят увреждане на клетките.

За благополучие, не ви е нужна докторска степен по дерматология, с цел да обхванете главното: антиоксидантите са бранители на вредите, които оказват помощ за закъснение на стареенето на кожата и заслужават място във вашата рутина!

1. Антиоксидантите оказват помощ за поправяне на признаците на стареене

Оксидативният стрес разгражда колагена, попречва естествения развой на възобновяване на кожата и провокира инфектиране – и вие виждате тези резултати като фини линии, бръчки, отпусната кожа, акне и петна по кожата. Като пречистват свободните радикали, антиоксидантите могат да оказват помощ за попречване и поправяне на тези забележими признаци и да придадат на кожата по-младежки искра.

2. Антиоксидантите оказват помощ за попречване на увреждане от слънцето

По формулировка всички антиоксиданти имат противовъзпалителни свойства. Те притъпяват възпалителния отговор на кожата ви към нездравословните слънчеви лъчи, предотвратявайки слънчево изгаряне и осигурявайки усъвършенствана отбрана против увреждане от слънцето и фотостареене.

3. Антиоксидантите оказват помощ на кожата да се възвърне

Възпалението попречва процеса на възобновяване на кожата. Като понижават възпалението, антиоксидантите разрешават на кожата да се възвърне и поправя забележимите вреди. Някои антиоксиданти, като витамин С, също могат да подтикват производството на колаген, което е от жизненоважно значение за младостта на кожата.

4. Антиоксидантите оказват помощ за изсветляване на тена на кожата

Свободните радикали и честото излагане на слънце също могат да провокират промени в производството на меланин в кожата, причинявайки тъмни петна и несиметричен загар на кожата. Като понижават фотоувреждането, антиоксидантите могат да оказват помощ за попречване на необикновена пигментация на кожата. Някои антиоксиданти (като витамин С) също работят за инхибиране на тирозиназата, ензим, който подтиква производството на меланин.

7-те най-хубави антиоксиданта за вашата кожа

В продуктите за грижа за кожата има доста разнообразни типове антиоксиданти, някои по-мощни от други. Ето най-популярните антиоксиданти, които ще намерите в козметиката.

1. Витамин C

Наричан е витаминът на младостта, тъй като освен защищава кожата от нездравословното влияние на свободните радикали, само че също по този начин усилва производството на колаген. Също по този начин усъвършенства плътността на тъканите, подкрепя регенерацията, защищава от възпаления, изсветлява обезцветяването, прибавя лъчезарен искра.

Основно предизвикателство в козметологията беше приемането на витамин С в постоянна, дейна и добре усвоима форма, като най-често употребяваните през днешния ден: L-аскорбинова киселина, аскорбил палмитат или магнезиева сол на аскорбил фосфат. Най-високата козметична централизация на витамин С е 30%.

2. Витамин А

Най-често се употребява в козметиката под формата на ретинол или негови производни, също има мощно антиоксидантно и подмладяващо действие; обезврежда т.нар синглетен О2, който се образува в смога вследствие на действието на изгорели газове и UV лъчи;

3. Ниацинамид

Ниацинамидът, прочут също като витамин B3, е мощен антиоксидант, който усъвършенства текстурата и тонуса на кожата. Намалява фините линии, бръчките и хиперпигментацията и демонстрира противовъзпалителни свойства. Благодарение на способността си да успокоява възпалението, ниацинамидът може също да успокои обриви, да усъвършенства бариерната функционалност на кожата и да помогне в битката със зачервяването.

Този витамин постоянно се употребява за лекуване на кожни болести като розацея и акне и не е известно, че предизвиква нежелани реакции, което го прави съвършен за чувствителни видове.

4. Ресвератрол

Ресвератролът е прочут като „ молекулата на дълголетието ” с помощта на впечатляващите си качества срещу стареене. Антиоксидант, намиращ се най-много в ципите на плодове като грозде и горски плодове, ресвератролът служи като защитна ризница на растенията и има сходен репаративен резултат, когато се употребява в артикули за грижа за кожата.

Ресвератролът има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства, които успокояват кожата, понижават стареенето на кожата и могат да предпазят [кожата] от инфекции. Най-добре е да се употребява вечер, защото излагането на ултравиолетови лъчи може да попречи на успеваемостта му.

5. Витамин Е

Витамин Е е значим антиоксидант, нужен за вярното действие на доста органи в тялото, в това число кожата. Той е необятно приет със способността си да форсира процеса на укрепване на кожата. Нищо чудно, че витамин Е постоянно се среща в овлажнители, кремове и лосиони, дефинирани за лекуване на суха кожа, както и артикули, предопределени да понижат стриите.

Витамин Е също оказва помощ за стабилизиране на други антиоксиданти и възстановяване на тяхната успеваемост, тъй че постоянно ще го намерите в композиция с витамин С или ресвератрол.

6. Коензим Q10

Някога чудили ли сте се по какъв начин сте изкарали цяла нощ без диря от отмалялост по кожата си на идващия ден? Е, с помощта на изобилното доставяне с коензим Q10  в тялото ви, тези късни нощи не се отразиха на кожата ви – тогава. Но с придвижване на възрастта наличието на коензим Q10, прочут също като убихинон, в тялото ни постепенно понижава, което ни прави по-податливи на бръчки и фотостареене.

Изследванията демонстрират, че нарасналото локално приложение на този антиоксидант оказва помощ в битката с увреждането на свободните радикали и поддържа клетките на кожата здрави. Това хранително вещество се всмуква елементарно от кожата и оказва помощ за стимулиране на производството на колаген, което спомага за възстановяване на еластичността и текстурата.

7. Полифеноли

Има хиляди типове полифеноли (ресвератролът е един), които се намират в плодовете, зеленчуците, зеления или черния чай (наричан още флавоноиди) и други растителни артикули.

Тези съединения имат противовъзпалителни, имуномодулиращи и антиоксидантни свойства за попречване на фотоувреждане на кожата, провокирано от ултравиолетовите лъчи.

Проучванията демонстрират, че потреблението и локалната приложимост на съставки, богати на полифеноли, оказват помощ за възстановяване на естествената отбрана на кожата ни против оксидативен стрес, предотвратяват признаците на стареене и възвръщат увреждането на ДНК.

Храни богати на антиоксиданти

Растенията и плодовете (особено тъмните, алените и черните) са скъп и добре усвоим източник на антиоксиданти, които защищават целия ни организъм от прибързано стареене. Те дължат своя резултат най-вече на благосъстоянието на витамини С, Е и А, флавоноиди и каротеноиди (те включват, наред с други, ликопенът, присъстващ в доматите).

Храни богати на антиоксиданти:

  • тъмни плодове: касис, боровинки, арония, червени боровинки, шипки;
  • цитруси: портокали, лимони;
  • тъмнозелени зеленчуци: броколи, рукола, магданоз, зелени чушки – заради високото наличие на витамин С;
  • домати – източник на ликопен, който се усвоява най-добре под формата да вземем за пример на доматен сос;
  • тиквени семки, пшеничен зародиш, трици, ядки, морски блага – те са богати на селен, който взе участие в производството на ензим, който защищава мембраните от свободните радикали, а също по този начин покачва усвояването на витамин Е;
  • сушени подправки: на първо място канела, куркума и карамфил, които са освен мощни антиоксиданти, само че и имат потвърден противораков резултат.

Комбиниране на съставки при потребление на антиоксиданти

Като се има поради изобилието от съдържащи антиоксиданти артикули за грижа за кожата на пазара, положителната вест е, че не е нужно да избирате единствено един: Колкото повече, толкоз по-добре, стига да няма раздразнение на кожата.

В някои случаи всемощните антиоксиданти могат да бъдат още по-полезни, когато се комбинират: вземете да вземем за пример витамин С и Е. Знаем, че работят по-добре дружно. Феруловата киселина и флоретинът, които са други антиоксиданти, в действителност могат да стабилизират витамин С и да му разрешат да работи по-ефективно.

Въпреки това други антиоксиданти могат да доведат до раздразнение, когато се комбинират. Честно казано, това е минно поле – една от аргументите, заради които постоянно е най-добре да се консултирате с вашия кожен лекар, преди да започнете ново странствуване в грижата за кожата.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР