Присъединяването към единната европейска валута е сред основните приоритети на

...
Присъединяването към единната европейска валута е сред основните приоритети на
Коментари Харесай

Министър Николов: Въвеждането на еврото ще бъде доказателство за задълбочаването на европейската интеграция на България

„ Присъединяването към единната европейска валута е измежду главните цели на страната. Въвеждането ѝ ще бъде доказателство за задълбочаването на европейската интеграция на България “. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността доктор на откриването на интернационалната конференция на тематика „ Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната? “. Той посочи, че страната ни ще направи огромна крачка напред в своята интеграция и ще взе участие в процеса по образуване на паричната политика в Европейски Съюз, съиобщиха от икономическото министерство. 

„ С присъединението на България към Eврозоната ще станем част от общественост, в която над 340 милиона жители на 20 страни членки на Европейски Съюз употребяват еврото като национална валута. Членството в най-развития паричен съюз в света носи обилни изгоди в стопански, обществен и репутационен аспект “, акцентира доктор. 

По думите му стратегическата цел на България е да извърши изискванията за участие в Еврозоната до края на 2024 година, след което да вкара еврото като национална валута. Сред дейностите, нужни за постигането на тази цел, той уточни спазването на бюджетна дисциплинираност и намаляването на инфлацията до равнища, сравними със страните с най-ниска инфлация в Еврозоната. По думите на икономическия министър покриването на критерия за инфлация остава предизвикателство за България и акцентира, че за постигането му са нужни старания.

Сред изгодите за България министърът на стопанската система открои повишението на кредитния рейтинг на страната след приемането на еврото. „ Единната валута ще понижи транзакционните разноски за бизнеса, което ще подкрепи външнотърговския стокообмен, ще има позитивен резултат върху задграничните вложения “, сподели още той.

По неговите думи в условия на зародила рецесия, мощната европейска парична политика разполага с инструментите да овладее инфлацията в страните от Еврозоната и да я поддържа на ниско ниво. Същевременно с това, Европейската централна банка реализира контрол над банковата система и по този метод подсигурява нейната резистентност.

Министър Николов акцентира, че въвеждането на еврото в България ще бъде съпроводено и с съответни ограничения за отбрана на потребителите, които включват условия на вярно преизчисляване на цените от лв. в евро, двойно обозначаване на цените на стоките и услугите в  евро и в лв.. По думите му интервалът на двойно обозначаване на цените ще стартира един месец след датата на влизане в действие на Решението за приемане на еврото и ще  завърши 12 месеца след датата на въвеждане на еврото.

„ Преходът от лев към евро следва да се реализира гладко и осведомено, с цел да може изгодите от участието да се усетят от всички български жители и предприятия “, добави той. Д-р Петко Николов уточни съответни ограничения, които имат за цел да подсигуряват, че процесът на въвеждане на еврото ще бъде транспарантен и обективен за всички консуматори. 

По думите му Комисията за отбрана на потребителите ще следи за съблюдаване отговорностите на търговците за вярното преизчисляване и двойното обозначаване на цените. Той добави, че с цел да се обезпечи отбрана на потребителите са включени характерни ограничения като наблюдаване на комерсиалните практики, инспекции на цените и механизми за бързо реагиране при определяне на нарушавания. 

 „ След като България извърши условията за присъединение към Еврозоната, българският бизнес ще разполага с задоволително време, с цел да се приготви за действителното прекосяване на осведомителните, вътрешно-фирмените системи за ръководство на процесите и разплащателните системи “, увери министър Николов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР