Независим експертeн анализ ще даде отговор за необходимостта от изграждане

...
Независим експертeн анализ ще даде отговор за необходимостта от изграждане
Коментари Харесай

ПП: България да остане ядрена държава

Независим експертeн разбор ще даде отговор за нуждата от създаване на нови нуклеарни мощности, площадка и вид реактори. Оценката ще даде отговор за най-ниската цена и по какъв начин може да бъде осъществена новата мощ във времето. 

За това се схванаха след дълги разногласия участниците в договарянията в сферата " Енергетика ", проведени от " Продължаваме промяната " във връзка сформирането на бъдещо държавно управление. В полемиката участваха представителите на Българска социалистическа партия (Таско Ерменсков и Румен Овчаров), " ИТН " (ИТН) (Иван Хиновски) и " Демократична България " (Мартин Димитров, Георги Стефанов и Трайчо Трайков).

" Поемаме ангажимент за идващите четири години ", посочи един от водачите на " Промяната продължава " Асен Василев.

Таско Ерменков разяснява, че Българска социалистическа партия съзнателно се отхвърля да уточни съответно АЕЦ " Белене " като опция за нова нуклеарна мощ и упорства решението за това да бъде взето въз основата на оценка. 

От " Демократична България " обаче са срещу наложителен ангажимент за създаване на нови централи, а решение да бъде взето единствено след разбор за тяхната нужда. Удължаването на периода за употреба на двата работещи блока обаче е несъмнено, добави Мартин Димитров.

Въпросът е къде ще бъде нуклеарната енергетика след 2050 година, означи Георги Стефанов. Румен Овчаров е уверен, че Брюксел ще преразгледа своето мнение по отношение на нуклеарната енергетика и тя ще бъде приета като зелена и добави, че нови мощности са нужни, откакто затваряме въглищните ни централи.

От Има Такъв Народ предложиха на площадката на АЕЦ " Белене " да бъде издигнат цех за водород, защото изискванията за производството на зелен водород там са съвършени, а има и капиталов интерес. Това предложение може да бъде осъществено, в случай че площадката не бъде употребена за нуклеарна централа. Като начало продукцията ще бъде за експорт, разясни Иван Хиновски.Той обаче добави, че неотложно би трябвало да стартира строителството на седми блок в съществуващата ни централа, както и да се наблюдават технологиите за дребните модулни реактори.

В програмата на " Промяната продължава " е планувано България да остане нуклеарна страна, да не прекъсва нуклеарната енергетика, безапелационен беше Асен Василев, допълвайки, че няма по какъв начин да останем без нуклеарна мощ. Според него е най-удачно това да бъде осъществено посредством развиване на АЕЦ " Козлодуй ", само че строителството на нови реактори може да бъде отсрочено във времето според от потребностите. Трябва да се работи интензивно и за удължение на периода за употреба на V и VІ блок в АЕЦ " Козлодуй ".

Разходите за втората нуклеарна централа ще бъдат лимитирани до " за поддръжка и защита " и ще бъдат обществени, взеха решение още участниците в полемиката.

Представителите на четирите партии бързо се схванаха за бъдещето на въглищните райони. " Марица Изток " ще продължи да работи като енергиен комплекс, като обаче ще се търсят и благоприятни условия за оптимално продължение на работата на сегашните енергийни мощности, посредством потребление на технологиите за хващане на излъчвания. От Има Такъв Народ предложиха да има промяна на горивото и да бъде построена паро-газова мощ.

Ще бъдат положени старания и за запазването на поминъка на хората във всички въглищни райони, въпреки и по време на полемиката да беше посочено, че не всички са от смисъла на " Марица Изток " за енергийната система.Те  трябва да бъдат превърнати в нисковъглеродни енергийни зони, запазвайки потенциала - хората и инфраструктурата, разясниха по време на полемиките от " Демократична България ".

Спор провокираха европейските наставления по отношение на въглеродната индиферентност. Румен Овчаров беше безапелационен, че България извършва още през днешния ден условието за понижаване на излъчванията с 55% до 2030 година, тъй като горите гълтам всичкия издаден въглероден диоксид от енергетиката. От " Демократична България " обаче го опровергаха, че се включват всички браншове на стопанската система ни, както и постройките. Мит е, че горите гълтам излъчванията ни, даже и от енергетиката, изясни Георги Стефанов.

Подготовката за декарбонизацията на иконокимата е част от главните тактики на Има Такъв Народ за енергетиката. От партията упорстват още за тактики за обработка на нуклеарното гориво, чиято липса спъва развиването на нови нуклеарни мощности, както и за личен рандеман на нефт и природен газ и за минното дело. Иван Хиновски беше безапелационен, че без изясненост по тези тематики, развиване не е допустимо.

Участниците съумяха да реализират единодушие по няколко основни за енергетиката тематики, в това число и за ускореното създаване на газовата връзка с Гърция (IGB), обзор на контракта с доставка на газ от Азербайджан, диверсификацията на източниците на газ и повече еластичност при покупката на газ, както и за разбори на капацитета за потребление на геотермалната сила.

Ще има експертен шестмесечен обзор на газовите контракти, което да докара до по-голяма еластичност на доставките. По време на полемиката от Българска социалистическа партия отвърнаха, че това би направило доставките по-малко сигурни. 

В момента цената на газа от Азербайджан е по-ниска, само че поради 9-месечния лаг на отражението на цените на различните горива на петролните пазари. Това значи, че след няколко месеца този енергиен източник може да се окаже по-скъп от този на спот пазарите, разяснява Румен Овчаров. Той предложи " да не се лашкаме " от едната прекаленост в друга във връзка с ценообразуването на енергийните първични материали.

По предложение на " Продължаваме промяната " в идващите 12-18 месеца ще бъде изработен списък на геотермалните запаси. Ще бъде преоценен и капацитетът за нови водни централи, в това число и проточни по р. Дунав, централи по Горна Арда, Тунджа и Яденица.

Евентуалното държавно управление на " Продължаваме промяната " ще стартира още веднъж с одит на държавните енергийни сдружения, както и на търговци на сила. При определяне на нарушавания, те ще бъдат предадени на способените органи, подсигурява Асен Василев.

По предложение на " Демократична България " ще бъде заменен съставът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и ще бъде нараснал експертния капацитет, който проверява нарушаванията на пазара.

Ако мандатът на " Продължаваме промяната " бъде осъществен, ще има и смяна в работата на енергийната борса и поощряване на подписване на дълготрайни контракти. Асен Василев разяснява още, че неговата партия има концепция да бъдат направени типови контракти, одобрявани от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), с включена пределна цена и планувани огромни неустойки при несъблюдение на задължения. При рецидиви ще бъде отнеман лицензът на търговеца, сподели още водачът на " Продължаваме промяната ".

На този стадий обаче бъдещите ръководещи не са склонни да поддържат предложение за понижаване на Данък добавена стойност върху цената на електрическата енергия, каквото приложиха няколко европейски страни в поддръжка на семействата и бизнеса поради скъпата електрическа енергия. " Помощта би трябвало да е целева ", разяснява Асен Василев и добави, че въвеждането на диференцирани ставки на налога би довело до безпорядък.

Предложението беше направено от представителите на Българска социалистическа партия, съгласно които Данък добавена стойност може да бъде понижена от 20% до 9%. Социалистите желаеха и в допълнение облагане за производителите, които са натрупали " свръхпечалба ", което също не беше подкрепено от другите участници в полемиката.

Помощта на бизнеса ще продължи и през идващите месеци, само че ще бъде обект на спомагателни договаряния по какъв начин тъкмо. Участниците в тази полемика настояха акцентът да бъде върху дребните и междинните предприятия като една от концепциите е да има предел на потреблението, над който да не се предлага отплата.

Служебното държавно управление сега проучва и опция за подкрепяне на електроразпределителните сдружения и Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) за покупката на електрическа енергия за софтуерни разноски. Тези сдружения купуват тази сила от борсата и надлежно има огромна разлика сред цената, която е определил енергийния регулатор на 1 юли 2021 година. КЕВР ще компенсира тези разноски, само че едвам след средата на идната година.

От Има Такъв Народ предложиха те да могат да купуват ток от публичния снабдител (НЕК), т.е. на цена на контролирания пазар. Според Българска социалистическа партия обаче няма логичност, тъй като ЕРП-тата са търговски сдружения и би трябвало да бъдат на свободния пазар, по тази причина е необходим механизъм за отплата, а не да се връщат още веднъж на контролирания пазар.

Преговорните екипи на експертно равнище ще работят за възстановяване на схемите за поощряване на енергийната успеваемост, както и за обзор на нормативната база в разнообразни области, в това число и за основаването и действието на данъчните хранилища. 

" Продължаваме промяната " ще упорстват пред Европейска комисия страната да може да стопира износа на електрическа енергия освен в условия на форсмажор, както и ще работи за ограничение на резервирания потенциал по входните газови точки до 50% за един участник, в случай че това е допустимо. 

Всички промени ще бъдат направени в благозвучие със законодателството и разпоредбите за държавна помощ на Европейски Съюз.

Преговарящите реализираха единодушие и по отношение на няколко обществени аспекта, свързани с високите цени на силата. Сред тях е поддръжката на уязвимите консуматори при положение, че електрическата енергия за бита нарастне значително от 1 януари 2022 година. Ще има уголемение на обсега и размера на помощите, които се отпускат по съществуващата сега скица за енергийни помощи.

От Българска социалистическа партия упорстват до 200 киловатчаса от потреблението на небогати семейства - с приход 430-500 лв., безработни и пенсионери, да бъдат безвъзмездни. Опасенията на останалите партии обаче бяха, че може да се вършат злоупотреби и да не бъде прецизирано количеството електрическа енергия. Това облекчение ще може да бъде употребено единствено в първите три месеца на годината. Точният механизъм по какъв начин тази помощ ще бъде осъществена ще бъде предоставена на общественото министерство.

Още преди този момент ще бъде изработен опит Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) изобщо да не преглежда ценовото решение, написа investor.bg.

Българска социалистическа партия предложиха организациите, предлагащи обществени и обществени услуги - лечебни заведения, общини, детски градини и учебни заведения и така нататък, да могат да се върнат на контролирания енергиен пазар, или да се компенсират увеличените разноски, които имат за електрическа енергия сега поради излизането на свободния пазар. От Има Такъв Народ изрекоха подозрения, че ще се наложи нотификация за държавна помощ към Европейска комисия в този случай.

Като опция за отбрана на потребителите поради високите цени на силата от Българска социалистическа партия оферират благоприятни условия за изравнени сметки на годишна база, в случай че потребителите изискат подобен вид. Допълнително през зимата зареждането да не бъде прекъсвано при до две неплатени сметки за семействата, които не са в положение да платят сметките си - безработни, енергийно уязвими и т.н. 

Идеята беше призната от всички партии, въпреки и от Има Такъв Народ изрекоха опасения, че годишните сметки може би ще натежат на енергийните сдружения и дали не е в несъгласие на концепцията за излекуване на бранша.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР