Незапомнени по мащабите си финансови санкции бяха наложени от западните

...
Незапомнени по мащабите си финансови санкции бяха наложени от западните
Коментари Харесай

Хампарцумян очерта злокобен сценарий за руснаците и бизнеса

Незапомнени по мащабите си финансови наказания бяха наложени от западните страни към Русия. Москва обаче предприе контрамерки, като задължи всички търговски интервенции да се правят с рубли.

"Решението да се търгува единствено с рубли е още едно усложнение за търговия с Русия. Рублите в един миг ще бъдат обезценени. Богатите руснаци ще могат да вървят по курорти, само че репутацията им ще бъде съществено потърпевша. Те ще бъдат стигматизирани, това не е безусловно заслужено отношение ", разяснява пред НоваНюз банкерът Левон Хампарцумян.

"Държавите не банкрутират, банкрутира популацията, само че няма да има напредък, страната ще е по-затворена в себе си. Възстановяването на доверието в бизнеса се случва мъчно и е дълго ", добави той.

"Българските компании, които зависят единствено от Русия, ще имат огромни усложнения, може и да престанат да работят с тях ", предвижда финансистът.

"Всичко води до съществени стопански усложнения за Русия, мъчно ще се прави бизнес, искащите ще намалеят. Тези, които не харесват Путин в Русия, към момента ще могат да изоставен и ще го създадат, а това е и метод режимът да се освободи от тях ", счита Левон Хампарцумян.

"Блокирането на запасите на Централната банка на Русия ще провокира ликвидни усложнения, те имат тези пари, само че не могат да оперират с тях, това е по-тежко от прекъсването на SWIFT ", съобщи специалистът.

За обстановката в България Хампхарцумян съобщи, че ще има висока инфлация, високи цени на горивата, само че вярата му е това да не е за прекомерно дълго. "Трябва да се пренареди стопанската система и системите за произвеждане и доставка, с цел да са по-устойчиви компаниите и бизнеса на непредвидени промени ", счита банкерът.

Финансисистът се надява инфлацията да не мине 15%, а да бъде приблизително сред 5% и 6% за по дълго време.

"Ще би трябвало да харчим повече за защита. Буфери в бюджета има, няма заплаха за валутния ръб. По време на война бюджетната непоклатимост е желателна, само че не наложителна, ще би трябвало да се оправяме с проблемите. Годината към този момент е тежка, тъй като има доста неопределености. Ние би трябвало да сме по-категорични в позициите си, не трябва да се докарваме още веднъж да сме срещу всички ", заключи Левон Хампарцумян.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР