Неяснотата кога най-после жителите на Хасково ще пият вода от

...
Неяснотата кога най-после жителите на Хасково ще пият вода от
Коментари Харесай

Неяснотите с водата на Хасково продължават

Неяснотата по кое време най-сетне жителите на Хасково ще пият вода от чешмите продължава. През пролетта на 2017 година в тръбите бяха открити повишени равнища на  уран и оттогава, макар строителството на нови кладенци, казусът е неуреден. В последните месеци обаче се добави още една мистерия – дали новите уреди ще довеждат изчистена вода. Из града се популяризира неофициална информация, че първите проби не демонстрират високо качество.

Изграждането на осем нови кладенеца и два тръбопровода започва в края на 2017 година, държавното управление отпусна за задачата съвсем 2 млн. лева Строежът се забави, което накара при започване на тази година министър председателят Борисов да подреди инспекция по какъв начин се изразходват средствата. В средата на пролетта община Хасково рапортува за довеждане докрай на част от обектите. Преди няколко дни в Народното събрание информация даде и министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова: “Три от подобектите (4 бр. сондажни кладенци в Северна зона и ремонтираните сектори на два основни водопровода) са приключени и за тях има издадено позволение за прилагане. Към сегашния миг са приключени и останалите 4 броя сондажни кладенци. В развой на основаване са санитарно-охранителните зони за тези обекти, след което ще бъдат подхванати дейности по въвеждането им в употреба ”. Именно след основаването на охранителните зони би трябвало да тръгне “новата вода ”, само че съгласно хасковски медии предстоят много процедурни стъпки преди да се случи. През цялото това време кметът Добри Беливанов е в тежък спор с ГЕРБ, което в звук с родните политически нрави в допълнение забавя процеса.

По-интересни са обаче други думи на Аврамова пред депутатите: “По отношение на това в каква степен ще се усъвършенства качеството на водата разбор може да бъде осъществен, откакто бъдат въведени в употреба всички обекти. Проверките по отношение на качеството на водата за питейни потребности ще бъдат осъществени от органите на Министерството на здравеопазването. В този смисъл, откакто завърши осъществяването на целия план и се извършат нужните проби, ще представим информация по този жизненоважен за популацията на Хасково въпрос ”. Така Аврамова към този момент не подсигурява качеството на бъдещата вода, което ускорява подозренията за чистотата й, а и слага под въпрос смисъла на целия двумилионен план.

 

ОЩЕ ПАРИ

През цялото това време общинската администрация обезпечава минерална вода за учебни заведения, детски градини и другите обществени заведения. Председателката на локалния парламент Таня Захариева заяви, че през 2018 година са отпуснати за задачата към 200 000 лева, изразходвани съвсем напълно, а през актуалната година - 300 000 лева, от които са изхарчени малко повече от половината. Според общинския консултант Георги Пеев обаче общата сума е към 1 млн. лева Толкова загатва и депутатката Смиляна Нитова, която насочва в Народното събрание въпроса към Аврамова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР