* Неволите на милиардера - Старшип се взриви, Тесла се

...
* Неволите на милиардера - Старшип се взриви, Тесла се
Коментари Харесай

В Стакевци чакат Мъск с терлици, той плаче за счупена ракета

* Неволите на милиардера - " Старшип " се взриви, " Тесла " се провали

* Северозападът се приготвя за високия посетител - оправиха водопровода, скоро ще е ремонтиран и пътят 
-->
В белоградчишкото село Стакевци на вятъра чакаха Илон Мъск да дойде на 23 април, за когато имаше резервирана маса в локалния ресторат ONA /ударението е на А и не си мислете, че това е някаква претенциозна измислица - думата значи " тя " на видински диалект/.

Целият Северозапад, а пък и цяла България, до последно се надяваше, въпреки и без да си признава, че милиардерът, който преди няколко месеца се впечатли от фотография на Белоградчишките скали, въпреки всичко ще дойде в селото. Ще обуе терлиците, които към този момент му изплетоха бабите в Стакевци, ще се отпусне, ще пие една ракия и ще опита седемстепенното меню на началник Филип Захариев.

 В Стакевци чакат Илон Мъск - Предавания

Макар че скептиците бяха доста, в Белоградчишко въпреки всичко се приготвиха за визитата, с цел да не се излагат пред високия посетител. Водопроводът е заменен, следва ремонт на основния път на селото, който се е забавил поради неприятното време, обясниха локалните първенци. Но пък в случай че Мъск е решил да отсрочи малко визитата си и отскочи по-късно, всичко ще бъде готово за посрещането на високия посетител. Всъщност Мъск може и да е възнамерявал да пристигна в българския Северозапад, само че да е отсрочил, тъй като тази седмица в действителност му се струпаха доста кахъри на главата. 

 Да пристигна да оказва помощ “: Хората от Белоградчик и покрайнината чакат Илон Мъск - bTV Новините

Ядове

Неволите на Илон Мъск започнаха с фалстарта на излитането на ракетата му " Старшип ". То беше планувано в началото за 18 април, само че се отсрочи заради извънредно налягане в резервоара за гориво.Два дни по-късно - на 20 април, американската компания SpaceX изстреля първообраз на транспортната система за многократна приложимост от площадката Бока Чика в югоизточната част на Тексас. 

Мъск се притесняваше, че ракетата ще се взриви още преди да се е отлепила от земята. Преди тестовия полет в четвъртък единственото предпочитание на шефа на " Спейс Екс " беше " да не разрушим стартовата площадка ". Но това в последна сметка се случи след 4 минути полет над Мексиканския залив и на 38 км височина.

Извънредна обстановка породи в третата минута, когато прототипът на едноименния галактически транспортен съд (образец Ship 24) не можа да се отдели от прототипа на ракетата притежател Super Heavy.Изхвърлени части бетон, огънат метал, издълбани в земята кратери... Силата на първото политане на най-голямата и най-мощна ракета в света въпреки всичко повреди съществено стартовата площадка в Тексас.Изглежда компанията е подценила вредите, които едно политане на този 120-метров колос може да аргументи.

 SpaceX зареди рекордно количество гориво за най-голямото изстрелване на ракета в историята

Според учени от университета в Централна Флорида, проектирането на стартова площадка е също толкоз комплицирано, колкото и създаването на ракета. " Наоколо царува необитаем пейзаж ", отбелязва фотограф на Франс прес.

По време на изстрелването дъжд от парчета е паднал в морето, демонстрира видеоклип. Облакът от прахуляк е достигнал до дребен град на няколко километра, оповестяват локални медии.

" Радиусът на провалите и неприятностите е бил по-голям, в сравнение с някой е очаквал ", споделя Оливие де Уек, професор в катедрата по аеронавтика и астронавтика на Масачузетския софтуерен институт.

Гигантската стартова кула обаче устоя. Огромната основа, върху която лежи транспортното средство (стартова маса), също е към момента там, даже и да е развалена. Но под нея е изкопан бездънен кратер, съгласно фотоси, оповестени от експерти в обществените мрежи, написа Франс прес.

Възстановяването на породените вреди евентуално ще отнеме няколко месеца, а повредите могат да забавят идващите тестови полети и създаването на ракетата, на която НАСА разчита, с цел да изпрати астронавти на Луната, написа Българска телеграфна агенция.

Но всяко огромно достижение в историята е изисквало несъмнено равнище на обмислен риск, тъй като с огромния риск идва и огромната премия.Плановете са Starship да стане най-мощната ракета и галактически транспортен съд в историята на човечеството, а комбинацията от Super Heavy и Starship да се трансформира в най-голямата ракетна система за покачване на товари, създавана в миналото от хората, надминавайки такива свръхтежки носители като Saturn V, Energia и Falcon Heavy. В режим за многократна приложимост се чака Starship да може да изведе до 150 тона потребен товар в ниска околоземна орбита, а в режим за еднократна приложимост - до 250.

Но главната цел на Starship е да изпрати човек на Марс

Лунният уред за кацане на Human Landing System (HLS), който SpaceX построява за НАСА, ще бъде основан на модифицирана версия на галактическия транспортен съд Starship. В допълнение към американската лунна стратегия Мъск възнамерява да употребява обещаващата система за многократна приложимост за изстрелване на спътници Starlink.Като част от програмата Rocket Cargo, американската войска ще може да употребява транспортна система за многократна приложимост за доставка на артикули по цялата Земя.Идеята за потребление на Starship за междуконтинентални полети на Земята се преглежда в SpaceX и в подтекста на транспорта на хора.

Преди да може да полети още веднъж, с изключение на укрепването на стартовата си площадка, " Спейс Екс " ще би трябвало да дефинира повода за проблемите, зародили по време на полета. Няколко мотора не проработиха, а двете степени на ракетната система не се разделиха по проект. Това принуди компанията да задейства командата за самоизтребление.  

 Ракетата на Илон Мъск се взриви, само че той записа огромен триумф - Свят — Новини Стандарт      

Накрая ще е належащо да бъде уверено Федералното ръководство за авиация (FAA) на Съединени американски щати да позволи повторното изстрелване на " Старшип ", означи Оливие де Уек.Противно на интуицията, този първи тест остава " по-скоро триумф, в сравнение с неуспех ", съгласно Де Уек. " Спейс Екс съумя да развие тези невероятни благоприятни условия, тъй като е подготвена да поема опасности и да счупи нещо, само че от това научава и уроци ", заключава ученият.

Изгуби 12 милиарда $ за часове

Но неволите на Мъск през предходната седмица не завършиха със счупената ракета. За броени часове той изгуби 12,6 милиapдa дoлapa - най-големият спад на благосъстоянието му през тази седмица, cпopeд индeĸca нa милиapдepитe нa Вlооmbеrg.

Освен детонацията на пробната ракета Старшип, която донесе проблеми на компанията му " Спейс Екс ", неприятности имаше и в другите му компании - Теѕlа paзoчapoвa инвecтитopитe c peзyлтaтитe cи зa пъpвoтo тpимeceчиe, ĸoeтo изпpaти aĸциитe нa пpoизвoдитeля нa eлeĸтpичecĸи aвтoмoбили нaдoлy c 9,75%, дo 162 дoлapa.

А пpoвepeнитe пoтpeбитeли нa Тwіttеr зaпoчнaxa дa виждaт ĸaĸ eмблeмaтичнитe cини oтмeтĸи изчeзвaт oт aĸayнтитe им.Peзyлтaтитe нa Теѕlа нaй-пpяĸo ce oтpaзиxa въpxy нeтнaтa cтoйнocт нa благосъстоянието на Mъcĸ. Цeнaтa нa aĸциитe нa производителя на коли пaднa pязĸo, cлeд oтчeтeния cпaд oт 24% нa гoдишнa бaзa в пeчaлбaтa дo 2,5 милиapдa дoлapa. Toвa ce дължи oтчacти нa oгpoмнитe нaмaлeния нa цeнитe нaпocлeдъĸ.

Но все пак, Mъcĸ имa cъcтoяниe oт 163,9 милиapдa дoлapa и вce oщe e втopият нaй-бoгaт чoвeĸ в cвeтa cлeд пpeдceдaтeля и глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa LVМН Бepнap Apнo, ĸoйтo e нaтpyпaл 211 милиapдa дoлapa. Двaмaтa милиapдepи cи ocпopвaт титлaтa зa пъpвoтo мяcтo oтĸaĸтo Apнo изпpeвapи Mъcĸ минaлия дeĸeмвpи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР