Невероятният Дървенград на Кустурица.Китното етно селище Дървенград (Мечавник или Кюстендорф)

...
Невероятният Дървенград на Кустурица.Китното етно селище Дървенград (Мечавник или Кюстендорф)
Коментари Харесай

Невероятният Дървенград на Кустурица

Невероятният Дървенград на Кустурица.Китното етно населено място Дървенград (Мечавник или Кюстендорф) е създание на Емир Кустурица. Намира се в Сърбия, край село Мокра гора, до границата с Босна и Херцеговина.

Първоначално селището е основано като фон за кино лентата на огромния режисьор „ Животът е знамение “, а по-късно се трансформира в открит етнографски музей, с чудни дървени къщички и дребни площадчета и улички, носещи имената на персони като Никола Тесла, Диего Марадона, Бранислав Нушич, Иво Андрич. Тук се усеща атмосферата на от дълго време отминали времена. Могат да се видят позабравени занаяти и да се вкусят обичайни за Сърбия специалитети.

В ресторанта и сладкарницата се предлага локална храна и разнообразни напитки- пресни сладкиши, домашна лимонада, ароматно кафе…и известната сливова ракия. Тук не се оферират продуктите на международните марки питиета. В допълнение гледката към отсрещните хълмове е невероятна.

Сред дървените къщички има ресторант, сладкарница, книжарница, черква, кинозала и хотелска част.

Всичко е сътворено с усет и мярка. Сградите съставляват остарели влашки бараки, множеството на възраст от няколко века. Екипът на Кустурица ги събира из цялата страна и ги транспортира в специфични кафези до Дървенград. Къщичките са сложени на здрави каменни основи и са реставрирани. Обърнато е внимание на всеки подробност. На дървените капаци на прозорците са изрязани черешки, а на една от вратите е нарисувана котка. Дори плочките по тротоарите тук са дървени.

Посетителите могат да видят творби на изкуството в галерията Macola или да гледат филми в Underground Cinema, ситуирани в сутерена на постройката на Стенли Кубрик. Тя разполага още с фитнес зала, басейн, сауна и частни стаи, където живеят Кустурица и фамилията му.

„ Загубих града си по време на войната. Затова взех решение да изградя мое лично село. Носи немско име – Кюстендорф. Ще провеждам семинари там за хора, които желаят да научат по какъв начин се прави кино, концерти, ателиета за разработване на керамика и ателиета за изобразяване. Там ще пребивавам и понякога ще могат да отсядат и други хора… Мечтая за отворено място за разнообразни културни събития против глобализацията “, споделя Кустурица.

Дървенград е най-натоварен по време на годишния Международен кино и музикален фестивал. Тук начинаещи режисьори и студенти се срещнат с известни артисти и режисьори.

Филми от цялостен ​​свят се прожектират по време на фестивала. Специално събитие е “погребението на неприятните филми ” в особено “гробище за неприятни филми ”.

Недалече от Дървенград се намира друга атракция, наоколо до град Байна Баща. Сгушена в средата на река Дрина, кацнала на върха на канара, се вижда самотна дървена къщичка.

Тази постройка  става известна в целия свят с помощта на фотография на корицата на списание National Geographic, направена от унгарката Ирен Бекер и оповестена през 2012 година

Къщата е издигната през 1968 година от група млади другари, които търсели безшумно и насаме място за плуване и слънчеви бани.

Момчетата взели дървен материал от остарял зарязан склад, употребявайки спонтанни лодки и канута, с цел да се движат по реката. Те също по този начин употребявали и силата на течението, с цел да пренесат някои от по-големите дървени греди. Така се ражда една от най-емблематичните дървени къщи в страната.

Къщата, която е потърпевша няколко пъти от наводнения, е възобновена съвсем от нулата. Тя е непокътната с помощта на непрестанната битка и непримиримост на жителите на Байна Баща, които твърдо са решени да я опазят и обновят.

Този дребен оазис, измежду красивия народен парк Тара, е известна дестинация измежду туристите, които са заинтригувани от специфичната история на тази очарователна и упорита дребна къща. Тя оцелява и не се предава, макар въздействието на времето и силите на една от най-бурните реки в Европа.

 

Невероятният Дървенград на Кустурица

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР