Невероятни панаири се разиграха в парламента днес, когато представители на

...
Невероятни панаири се разиграха в парламента днес, когато представители на
Коментари Харесай

Панаири в парламента. Капон налетя на ГЕРБ

Невероятни панаири се разиграха в Народното събрание през днешния ден, когато представители на шестте партии в новото Народно събрание се събраха за първи път, с цел да възнамеряват първото пленарно съвещание. Представител на ГЕРБ е бил Александър Ненков, на " ИТН " - Тошко Йорданов. От Българска социалистическа партия в самобитния председателски съвет взели участие Георги Свиленски и Кристиян Вигенин, от Движение за права и свободи - Хамид Хамид.

Най-гласовити обаче били сякаш нежните лица на Изправи се, мутри вън " - Мария Капон и Мая Манолова. Съвещанието било организационно, в него взели участие основният секретар на Народното събрание и представители на администрацията.

Както „ Стандарт ” към този момент заяви по предложение на Тошко Йорданов било решено стартът на Народното събрание да бъде даден в остарялата, историческа постройка на Народно събрание. ГЕРБ били срещу, само че всички останали подкрепили концепцията. Йорданов направил още една крачка - предложил работата на депутатите да се върне напълно в остарялата им пленарна зала. " Това е същинската постройка на Народното събрание, а друг Партиен дом. От тук нататък ние ще продължим да предлагаме всички съвещания да бъдат там. Има съмнения в някои парламентарни групи, тъй че това очевидно ще предстои на някакъв разговор, само че ние считаме, че Народно заседание би трябвало да си бъде в постройката на Народното събрание, а не в партийния комунистически дом ", безапелационен бе той.

От администрацията на Народното събрание обаче припомнили,  че в остарялата постройка на Народното събрание към този момент няма озвучителна уредба, няма и пултове за гласоподаване. Александър Ненков от ГЕРБ обърнал внимание, че неналичието на озвучаване и пултове ще затрудни първото съвещание, на което има доста режими на гласоподаване - за ръководител на Народно събрание, на зам.-председатели, оставката на кабинета и така нататък

И тук „ Изправи се! Мутри вън! ” се развихрили, втрещявайки всички.   " Ще гласуваме с повдигане на ръце ", декларирала Капон, описа Епицентър.бг, базирайки се на свои източници. На имитация на представител на администрацията, че това не е редно Капон предходна в офанзива: " Каквото ние решим, това ще е! Ще изпълнявате, тъй като знаете какво ще последва! "

Друг представител на " Изправи се. Мутри вън! " обаче дефинира решението за връщането в остарялата пленарна зала като " популизъм " и позволи, че то ще бъде ревизирано, защото " повече от депутатите са нови и нямат никаква визия по какъв начин ще работят в тази дребна и тясна постройка ".

Изстъплението на Капон минало всички граници, когато стигнали до разпредението на местата в залата на шестте партии, недоволстват от ГЕРБ, описа още Епицентър.бг.

По традиция, която в никакъв случай до момента не е прекрачвана, всяка партия би трябвало да има места на първия ред, където е управление, останалите депутати се подреждат в колона до края на залата.

Представителката на " Изправи се, мутри вън ", която има единствено 14 депутати в Народното събрание,  обаче упорствала ГЕРБ, въпреки да са първа политическа мощ със 75 национални избраници, да нямат лице на първия ред, а да заемат последните три реда по продължение на цялата зала. Срещу това остро възразил Александър Ненков. Тогава Капон се провикнала гневно: " Това е единствено началото! В този парламент няма да ви оставя да дишате! "

Наложило се представители на Българска социалистическа партия и на Демократична България да " избавят " ГЕРБ и след тяхното изрично гледище Мария Капон " разрешила " спечелилите на тези избори да имат 7-8  представители на първия ред.

" ГЕРБ загуби първото гласоподаване. Заседанието ще е в остарялата постройка, която е с надпис “Съединението прави силата ”, победоносно съобщи пред публицисти на излизане от срещата Мая Манолова. Тя акцентира, че остарялата постройка била признакът на парламентаризма. Отказа обаче да каже за какво ГЕРБ не са се съгласили първото съвещание да бъде в остарялата постройка.

" Поздравявам Мая Манолова с грандиозната политическа победа ", гризна я иронично Томислав Дончев.

" Техническите проблеми би трябвало да бъдат решени, администрацията да направи каквото би трябвало, желаеме да сме в остарялата парламентарна постройка, където написа " Съединението прави силата ", а не в мастодонта с петолъчките ", сподели Мария Капон пред бТВ. И изцяло се вживя в новата си роля: „ Ние сме подготвени да помогнем по всякакъв начин за разграждане на модела ГЕРБ. Преговори с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма да има. А който желае да дава поддръжка – това е негов проблем. ”.

На съвещанието не е било коментирано кой да бъде ръководител на Народното събрание, както и какви кандидатури за заместници ще повдигнат партиите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР