Невалидните бюлетини на местните избори катерят нови върхове - особено

...
Невалидните бюлетини на местните избори катерят нови върхове - особено
Коментари Харесай

Невалидните гласове могат да отбележат нов рекорд - на места са над 20%

Невалидните бюлетини на локалните избори катерят нови върхове - изключително тези за вота за общински съветници, като на някои места в страната недействителните гласове доближават проценти от по 20-21%.

Особено показателни са образците, където към този момент всички бюлетини са предадени, а изборните протоколи са обработени от Общинските изборни комисии (OИК). В Сливен общо 7 574 гласа, подадени за избор на Общински съвет, са се оказали недействителни - това са 21,16% от всички подадени гласове в общината. В кметската борба обаче те са по-малък брой - 4,45%.

За съпоставяне на изборите през 2019 година на първия тур в Сливен те са били 17,56% за Оценка за съвместимост и 6,36% недействителни при вота за кмет.

Във Видин недействителните гласове за кмет са единствено 4,12%, до момента в който тези за общински съветници са 20,09%. На първия тур през 2019 година те са били 22,42%

Такава наклонност се следи и на други места, в които невалидните бюлетини за този избор са над 15%:
Хасково - 18,49%Добрич - 18,22%Разград - 18,07%Пазарджик - 17,97%Смолян - 17,15%Ловеч - 16,82 %Враца - 16,06 %Ямбол - 15,86%
Много недействителни гласове има и в Пловдив. При обработени 66.08% СИК протоколи в OИК над 6 хиляди са невалидните бюлетините - или близо 10,59%.

Пред Българска национална телевизия представителят на ОИК в Пловдив показва, че има и доста сбъркани протоколи, като най-често грешката е при отбелязването на преференциите.

Окончателните резултати от първия тур на изборите обаче към момента не са ясни за всички места в страната, където обработването на бюлетините и изборните протоколи продължава. Невалидните бюлетини обаче могат да счупят върха от предишния път, счита Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК, представител на Обединението за почтени избори.

В изявление за БНР той споделя, че множеството невалидни бюлетини са просто сбъркани, а самите мостри за това по какъв начин се гласоподава не са доста ясни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР