Неуспехът на държавите-членки на НАТО да харчат повече за отбрана

...
Неуспехът на държавите-членки на НАТО да харчат повече за отбрана
Коментари Харесай

Сигурността на НАТО е застрашена от липсата на инвестиции в отбраната

Неуспехът на държавите-членки на НАТО да харчат повече за защита може да заплаши способността им да се пазят и възпират експанзия, предизвести ръководителят на Военния комитет на НАТО, до момента в който алиансът прекроява проектите си преди срещата на върха във Вилнюс през юли.

„ Ако страните от алианса се нуждаят от повече време и не престават да отделят по-малко пари, това ще окаже въздействие върху достигането на идеалната обстановка “, разяснява адмирал Роб Бауер, ръководител на Военния комитет на НАТО, пред кореспонденти в Брюксел след среща на алианса.

Миналия месец на съдружниците от НАТО беше показан първият проект от обновените проекти за защита и въздържане на алианса, които излагат районните сюжети и готовността на въоръжените сили във всички области – сухопътна, въздушна, морска, кибернетична и галактическа. Целта е да се подсигурява сигурността, че алиансът е кадърен да се пази, в случай че бъде нападнат.

Както EURACTIV заяви по-рано, проектите ще бъдат признати на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли, откакто членовете дадоха своята политическа зелена светлина предходната година в Мадрид.

Този ход идва, откакто членовете на НАТО дадоха обещание да влагат 2% от Брутният вътрешен продукт в защитата през 2014 година, само че девет години по-късно болшинството от тях към момента не извършват обещанието.

„ Способността за осъществяване на проектите е резултат от инвестицията, наличните сили в точния брой и в нужната подготвеност, както и качествата “, сподели Бауер.

Способността на съдружниците от НАТО да възпират експанзия и да пазят своята територия и един милиард жители „ е резултат от повече набиране на хора, образование и вложения “, продължи той.

Въпреки това, „ без значение дали ни харесва или не, това ще отнеме време “, сподели Бауер.

На срещата на върха през юли членовете на НАТО се чака да „ се съгласят с нов ангажимент за вложения в защитата, като 2% не са таван, който се стремим да достигнем, а 2% от Брутният вътрешен продукт е минимумът, който би трябвало да влагаме в нашата защита “, уточни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата в сряда.

Сегашните 31 съдружници от НАТО работят върху основаването на нов „ План за деяние на НАТО за произвеждане за защитата “, сподели Столтенберг.

Както EURACTIV заяви предишния месец, проектът има за цел да дефинира насоки за производството на съоръжение и да изпрати сигнал до промишлеността за увеличение на индустриалния потенциал.

Планът ще „ подсигурява, че НАТО ще продължи да разполага със качествата, от които се нуждаем. Имаме потребност от тези вложения и индустриален потенциал в този момент и в по-дългосрочен проект “, сподели Столтенберг.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР