Неспиращите от няколко дни проливни дъждове в района на Хималаите

...
Неспиращите от няколко дни проливни дъждове в района на Хималаите
Коментари Харесай

Проливни дъждове и свлачища отнеха живота на десетки хора в Индия

Неспиращите от няколко дни проливни дъждове в региона на Хималаите в Индия лишиха живота на минимум 72 души, сподели представител на държавното управление, представен от Асошиейтед прес. Силен мусон провокира свлачища и наводнения, които потопиха пътища, заляха здания и накараха жителите да търсят избавление.

Спасители в планината в щата Химачал Прадеш работят в тежки условия, с цел да спасят хора, затрупани под тиня и парчета от дъждовете. Кадри в обществените медии демонстрират падащи дървета, рушащи се домове и хора, които търсят помощ. Метеорологичната работа на Индия издаде предизвестие за заплаха от най-висока степен и чака преваляванията да продължат и през идващите няколко дни.

Стотици пътища остават блокирани и доста учебни заведения в щата са затворени, до момента в който военновъздушните сили на Индия и екипите за изключителни случаи оказват помощ при евакуирането на хора от ниски и уязвими на наводнения и свлачища региони. Местните управляващи обявиха, че повече от 2000 души са избавени благодарение на хеликоптери и моторни лодки и сега са в сигурност.

Високопоставен представител на локалната власт сподели пред индийски медии, че ще отнеме година, с цел да може да възвърне инфраструктурата, унищожена от дъждовете, и съобщи, че загубите възлизат на към 100 милиарда рупии (1,2 милиарда долара).

Бедствията, породени от свлачища и наводнения, са постоянно събитие в хималайския район на Индия в месеците сред юни и септември. Учени споделиха, че те стават все по-чести със усилването на световното стопляне. Въпреки това локални специалисти споделиха, че до бедствието е довело зле плануваното строене в района.

" Лошото обмисляне и неприятното ръководство са това, което докара до толкоз доста вреди ", сподели Ананд Шарма, пенсиониран метеоролог от Индийската метеорологична работа.

" Всички срутени здания са здания, пострени неотдавна, тези, които са издигнати преди 100 години, нямат съвсем никакви вреди ", съобщи той и добави, че възходящият туризъм в района също оказва въздействие.

" Строят на всички места, където пожелаят, и когато има проливни дъждове, неизбежно следват такива бедствия ", сподели Шарма.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР