Несигурност, но и оптимизъм бележат последните дни преди срещата на

...
Несигурност, но и оптимизъм бележат последните дни преди срещата на
Коментари Харесай

Меркел шепне на Макрон да пусне С. Македония в ЕС

Несигурност, само че и оптимизъм бележат последните дни преди срещата на министрите на европейските страни в Люксембург, когато ще се вземе решение за датата за договаряния за приемането на Северна Македония и Албания в Европейския съюз, написа скопското издание “Независен ”, представено от Агенция Фокус.

Франция съобщи, че желае да предложи друга методология за приемане на нови членки в Европейския съюз, което може да забави още веднъж решението за започване на договаряния със Скопие и Тирана.

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон следва да се срещнат, което дипломатите преглеждат като последният късмет Париж да бъде уверен да промени мнението си и да не блокира започването на договарянията.

„ Надяваме се Париж още един път да обмисли своята позиция и да не допусне да бъде изолиран от Европа по вътрешнополитически аргументи “, съобщи европейски посланик.

Според него всеки, който в този момент блокира процеса за присъединение, по-късно ще бъде виновен при вероятно дестабилизиране на целия район на Западните Балкани.

Германското държавно управление е на мнение, че Северна Македония и Албания са изпълнили всички условия, които са им били сложени от ЕК. Според немските медии, блокадата на Скопие и Тирана ще бъде изключително горчива за Македония, която се съгласи да смени името си в името на евроинтеграцията.

Германия не е единствената, която не е съгласна с френския ход, съгласно немските медии и доста други страни-членки на Европейски Съюз споделят това мнение.

На 14 октомври ще бъде свикано съвещание на Комитета на непрекъснатите представители на Европейския съвет, който ще се опита да реализира консенсус по общи въпроси, които ще бъдат разисквани на съвещанието му на идващия ден.

Подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония, Албания и Западните Балкани изрази и ръководителят на австрийския парламент, Волфганг Соботка, съгласно който всеки, който блокира началото на договарянията с двете страни заплашва европейския курс на района и ощетява доверието в Европейски Съюз.

„ Кандидатите за участие, Северна Македония и Албания реализираха забележителен прогрес през последните години по пътя към правно, политическо и икономическо доближаване с Европейски Съюз. Северна Македония завърши разногласието за името с Гърция и това даде значим принос за помиряването сред страните и е образец за целия район. По-нататъшното закъснение на началото на договарянията би било изцяло неправилен сигнал “, съобщи Соботка в свое изказване. Според него страните са изпълнили най-важните критерии за започване на договаряния.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев нееднократно е казвал, че страната заслужава решение да стартира договаряния с Европейски Съюз и чака, че Брюксел ще извърши обещанието си.

„ Убеден съм, че Европейският съвет на 17 и 18 октомври ще вземе дълго чаканото решение да стартира договаряния със страната. Ние не чакаме от 18 октомври да станем пълновръстен член на Европейски Съюз. Ние сме наясно, че това е път, развой, който би трябвало да преминем “, съобщи Заев по-рано.

Според него дебатът за промените в Европейски Съюз е логически, Съюзът би трябвало да се трансформира и да оцелява като международен водач в полезностите на демокрацията и конкурентоспособността, само че това може да се случи, съгласно Заев, редом с процеса на разширение. Той прикани европейските водачи да изпълнят обещанието си, тъй като Македония го е заслужила.

Той не чака България да сътвори проблеми на срещата на върха на Европейски Съюз и е убеден, че тя ще бъде една от страните, които ще гласоподават за започването на договарянията със Скопие.

Министърът на защитата Радмила Шекеринска по време на конференция на тематика „ Перспективи и провокации на Югоизточна Европа “ в Хърватия, означи, че страната е постигнала резултати във връзка с политическата непоклатимост, свободата на медиите и постигането на някои от стратегическите цели на страната, като участието в НАТО, което Скопие чака до края на годината.

Според нея, в случай че идната седмица не бъде взето позитивно решение за Северна Македония, прогресивните сили, подготвени за смели взаимни отстъпки ще почувстват липса на интерес от страна на Брюксел.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР