Несигурният резултат от изборите би могъл да влоши положителната перспектива

...
Несигурният резултат от изборите би могъл да влоши положителната перспектива
Коментари Харесай

Борисов: Несигурният резултат от изборите би влошил рейтинга на България

Несигурният резултат от изборите би могъл да утежни позитивната вероятност на рейтинга на България. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов във видео в профила си във Facebook във връзка информацията от интернационалната рейтингова организация Fitch Ratings, която разгласи, че повишава перспективата от постоянна на позитивна пред дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута. В съобщението на рейтинговата организация са посочени факторите и аргументите, поради които те ни дават по-висока оценка.

" Ние сме единствената страна, която по време на пандемия покачва на позитивна вероятност кредитния си рейтинг. На първо място това е нашата опция да се оправим с рисковете, които стоят от пандемията. Ние показахме доста положителни резултати в интервала на пандемията и те правят оценка тези наши дейности, както и по-доброто икономическо развиване на страна и стабилната политическа среда, в която се развива нашата страна ", коментира министър председателят. 

От своя страна финансовият министър Кирил Ананиев означи, че към мнението на Fitch е приложена таблица, която демонстрира по какъв начин се е изменила вероятността в страните, които имат нашия кредитен рейтинг. " Ние сме единствената страна, която по време на пандемия покачва на позитивната вероятност ", означи Ананиев.

" Най-добрите експерти икономисти и финансисти по света и в Съединени американски щати споделят, че интернационалната рейтингова организация покачва вероятността от постоянна в позитивна. Това пишат за нас най-хубавите икономисти в света, а тяхната работа е да правят оценка. Положителната вероятност прави оценка понижението на макроикономическите опасности - нашето ръководство понижава макроикономическите опасности, макар пандемията, подкрепена е от по-устойчива стопанска система и постоянна рамка на политиката. Според рейтинговата организация краткосрочните отрицателни опасности, произлизащи от пандемията, са несигурният резултат от изборите ", акцентира Борисов. 

Премиерът означи още, че знаците на обществените финанси са по-добри от тези на другите страни. " Въпреки отрицателните последствия от пандемията, с помощта на дълготрайната, благоразумна фискална политика, знаците за обществените финанси остават по-добри спрямо другите страни със същия рейтинг, както и по отношение на страните от Европейски Съюз. Становището е подкрепено с съответни данни. Фактори, които биха могли да доведат до намаление на рейтинга са неподходящи политически развития, които да понижат доверието в икономическото възобновяване ", сподели министър председателят и добави, че съгласно него неподходящо политическо развиване е сегашната коалиция да не ръководи. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР