Нещо страшно става с рибата в Черно море. Рибарите са

...
Нещо страшно става с рибата в Черно море. Рибарите са
Коментари Харесай

Рибарите изтръпнаха! Нещо страшно става в Черно море

Нещо ужасно става с рибата в Черно море. Рибарите са в потрес.

Учени сигнализират за аномалии при рибите в Черно море. Причината е смяната на климата и най-много стоплянето на водата.
-->
Заради това цацата става все по-дребна и съзрява полово при дължина от 6-6,5 сантиметра, а не при 7 см, изясни пред " Телеграф “ доцент Виолин Райков от Института по океанология към Българска академия на науките.

Същата наклонност се следи и при чернокопа. Това демонстрира следващото изследване на акваторията на Черно море, осъществено в края на юли. Чрез него учените вършат оценка на рибните ни ресурси.

" През последните години се вижда издребняване на някои типове. Така да вземем за пример има двугодишни екземпляри при цацата с дължина от 6-6,5 см, което демонстрира смяна в темпа на напредък. За другите емиграционни типове не могат да се вършат заключения, тъй като единствено минават по брега.

Такъв е образецът със сафрида, който минава на кохорти, само че и там откриваме по-дребни риби. Това важи и за чернокопа, като размерите при него също към този момент са по-малки. Това се дължи на разнообразни неща - климатични промени, температура на водата, хранителна база “, описа Виолин Райков. Според него това въздейства на темпа за размножаване, само че и на миграцията.

Друго следствие от аномалиите е също, че попчето да вземем за пример съзрява полово и хвърля хайвера си по-рано от биологичния си цикъл.

" Януари и февруари температурата на водата към този момент е 8 градуса. Зимите са меки и топли, а през март или април по-късно става по-студено. Това обърква животните и те съзряват по-рано. Забелязва се по изхвърлянето на хайвера им и това важи както за попчето, по този начин и за калкана “, изясни доцент Райков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР