Нещо се носи във въздуха, след като машините за популизъм

...
Нещо се носи във въздуха, след като машините за популизъм
Коментари Харесай

Местни избори 2019: Износването на ГЕРБ вече проличава

Нещо се носи във въздуха, откакто машините за популизъм и агитация стопираха работа, тъй като изборите минаха. ГЕРБ не бяха съборени в София, само че десетгодишното статукво се поразклати след балотажите в неделя. Движение за права и свободи и изгубилата изборите за кмет на столицата Мая Манолова сложиха под въпрос легитимността на вота.
Партията на Ахмед Доган разгласи курс към отбрана на демокрацията в България поради изопачен избирателен развой, а Манолова и инициативният ѝ комитет ще желаят анулиране на изборите поради подозренията си за пазаруване на гласове, обобщава Емилия Милчева за Deutsche Welle.
" Връщане към нормалността "
След първия тур ръководещата партия, въпреки и първа мощ, калкулира загуби на общински съветници на доста места. След балотажите ГЕРБ печели трите най-големи регионални центъра - столицата, Пловдив и Варна, само че губи Перник, Благоевград, Русе, Видин, Разград, Ямбол, както и десетки по-малки общини като Созопол. В София “Демократична България ” ще има кметове в една трета от 24-те районни кметства, Българска социалистическа партия - в едно. Новият остарял кмет на столицата Йорданка Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, даде обещание структурни промени в Столична община, обвързани с лични.
Премиерът и водач на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира отстъплението като връщане към “нормалността ”: “Не е обикновено една партия да завоюва всички регионални градове. С шарените общински препоръки ще имаме опция да споделим отговорността ”, съобщи Борисов по демократичному и даде обещание да продължи прочистването на партията от “дерибеи ”.
" Движение за права и свободи докара демокрацията, Движение за права и свободи ще я отбрани "
Но откъм Движение за права и свободи, крепило до момента статуквото с задоволително гласувания в Народното събрание, повя студ поради усъмняване в честността на изборите. “Политическите действителности в България към този момент не са същите ”. Тази фраза на два пъти повтори водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на първата за локалните избори конференция на Движението, на която прикани “всички свободни и дейни жители да защитим демокрацията в България ”. Причината - опълчването и експанзията, основани от ръководещите в предизборната акция, поставящи демокрацията в риск.
“Преди 30 години ние докарахме демокрацията в нашата татковина и продължаваме да сме нейни пазители ”, съобщи Карадайъ. Той означи, че държавният уред - лесничеи, обществени служащи, шефове на учебни заведения, служители на реда - е бил трансфорат в машина за печелене на избори, освен това в най-уродливата ѝ форма - посредством напън и репресии, в т.ч и към бизнеса. С всичко това ръководещите сътвориха условия за опция, сподели Карадайъ, явно измъчен от амнезия за времената, когато Движение за права и свободи държеше горските стопанства и техни шефове обещаваха дърва за огрев против вярната бюлетина.
Лидерът на Движение за права и свободи беше безапелационен, че ще взе участие в срещата при президента Румен Радев за пропуските в Изборния кодекс, защото изборите са посочили доста от дефектите му. Според президента неналичието на доверие в изборния развой е една от аргументите за ниската изборна интензивност. “Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния развой. Хората не отиват до урните, тъй като не имат вяра, че техният глас ще бъде регистриран правилно ”, разяснява Радев, който акцентира и значимостта от въвеждането на машинното гласоподаване.
Амбивалентната Мая Манолова и ляводясното
С обвинявания за опорочени избори изясни загубата си и Манолова, която ще желае анулиране на вота. По думите ѝ действителната обстановка и в София, и в страната е “безобразно и безнаказано пазаруване на гласове ”. “Видяхме по какъв начин силово се склоняват хора да гласоподават, а правоохранителните органи работят селективно. Властта няма боязън от закона и няма позор от хората ”, разгласи някогашната омбудсманка след края на изборния ден, когато стана ясно, че изостава с към 5% от победителката Фандъкова. Социологическите данни демонстрират обаче, че и за двете кандидатки делът на ромските гласове е в границите на 1%.
Но какво се случи с ръкостискането сред (условно) левите и (условно) десните в столицата и основаването на “Отечествен фронт ” против ГЕРБ? “Трудно и не до дъно, само че си подадохме ръце ”, сподели Манолова. Според някогашната соцдепутатка, обединяването не би било допустимо “без полезностите, зад които застанахме - независимост, народна власт, господство на закона ”.
Призивите да бъде подкрепена Манолова разделиха така наречен “демократична общественост ” (именувана и като “градска десница ”). От едната страна останаха тези, за които бе напълно недопустимо да гласоподават за човек като нея, с неубедителна биография на цивилен претендент, задействал “Костинбродската спекулация ” през 2013 година, контра на митингите против избора на Пеевски за началник на ДАНС и кабинета “Орешарски ” и неизяснени обществено връзки с избягалите от присъдите си братя Галеви. На балотажа част от тях са подкрепили Фандъкова, забележителна част не са дали своят вот, а делът на отбелязалите опцията “не поддържам никого ” е близо 5% - съвсем колкото е загубата на Манолова.
От другата страна са тези, които считат, че задачата - събарянето на ГЕРБ, което би било разследване от загубата на София - оправдава средствата и моралните алтернативи са симптом на сектантско мислене. Така че даже “гласуване с омерзение ” ще е от изгода за тази цел. Мобилизираха се цивилен деятели, юристи, политолози, хора от предните редици на “градската десница ”. Но социологическите данни демонстрираха, че най-значима е поддръжката за Манолова от гласоподаватели на “Спаси София ”, избрана от политолога Огнян Минчев като “новата левица ”.
Всъщност, по-голяма част от гласовете на демократичната общественост на втори тур са били за Манолова, а по-малка - за Фандъкова. Към момента няма данни какъв брой от гласоподавателите на Българска социалистическа партия са откликнали на апела на лидерката Корнелия Нинова да поддържат на балотажите за районни кметове в София претенденти на “Демократична България ”.
Две акции - едната е непотребна?
В опит да разшири ветрилото на поддръжката, в седмицата преди втория тур щабът на Манолова популяризира видео послание от новоизбрания кмет на Будапеща Гергей Карачон да се гласоподава за нея против статуквото. За разлика от нейната, неговата биография на либерал и “зелен ” обаче демонстрира резистентност на политическите полезности.
Флиртът на Манолова с демократичните градски общности стигна до такава степен, че преди балотажа тя се разгласи против избора на Иван Гешев за основен прокурор - въпреки и с пост във Facebook. Но тази “искреност ”, поради обстоятелството, че митингите в София текат от месеци, единствено обезпечи оправдание за някои десни да я поддържат.
Времето ще покаже дали този съюз е стратегическо партньорство или има конюнктурни цели, само че формалното възмущение на Манолова против избора на Гешев не се връзва с избора на столичен кмет. Това са две разнообразни акции, които си съответстваха във времето и щабовете занапред ще проучват до каква степен смесването им ощети кметската.
Какво ще прави Манолова оттук насетне? “Няма да се откажа, ще намеря метода и формата тази гражданска сила да не бъде разпиляна, с цел да докара до смяна на модела в София и в България ”, разгласи тя след края на изборния ден поради близо 170-те хиляди гласа за нея. Тези думи бяха разчетени като поръчка за политически план, въпреки че този мажоритарен избор може да я подведе, по този начин както я заслепи високият ѝ рейтинг на омбудсман.
Износването на ГЕРБ към този момент личи
Със сигурност отпада едно терзание за Нинова - Манолова няма по какъв начин да щурмува лидерския пост в Българска социалистическа партия, защото социалистите направиха отскок от кота нула. От “Позитано ” 20 още не са коментирали резултатите от вота, само че кметове в четири регионални центъра са факт, както и в по-малки общини. Износването на ГЕРБ от три мандата ръководство личи - други пет регионални центъра се печелят също от претенденти отвън ръководещата коалиция.
И Движение за права и свободи отбелязва приръст. Присъствието на Движение за права и свободи в локалната власт е изрично увеличено, освен това - географията е разширена, съобщи водачът Карадайъ. Аргументът му бе, че на изборите през 2015 година Движение за права и свободи са спечелили 39 кметове независимо и в коалиция, а на тези избори - 47. Освен това партията има 916 общински съветници, което е 18% от всички общински съветници, а при кметове на кметства над 35% са определени от Движение за права и свободи. Не беше ли Цветан Цветанов, който го предсказа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР