Нещо като нищо друго на света, нещо уникално – това

...
Нещо като нищо друго на света, нещо уникално – това
Коментари Харесай

Дискусия Европейски избори 2019: какво следва?


" Нещо като нищо друго на света, нещо неповторимо – това е Европейският съюз ", сподели Ингрид Шикова по време на полемиката " Евроизбори 2019: в този момент накъде? ", проведена от Бюрото на Европейския парламент през днешния ден.

На фона на идната неофициална среща на върха на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз в Брюксел довечера, Бюрото на Европейския парламент в България провежда полемика на тематика " Евроизбори 2019: какво следва? ", отдадена на резултатите от евровота и отражението на новия състав на Парламента върху бъдещата му работа. Водещ на полемиката беше известният български публицист Кирил Вълчев .

В Дома на Европа в София проф. Ингрид Шикова , учител в СУ “Св. Климент Охридски " и специалист в региона на политиките на Европейски Съюз, Владимир Шопов , политолог, и Марчела Абрашева , районен шеф на организация Кантар България, разясниха изборната интензивност, евентуалните сюжети за ново систематизиране на силите измежду европейските политически фамилии и по какъв начин резултатите от отминалите европейски избори ще трансформират европейския политическия пейзаж.

Проф. Ингрид Шикова съобщи, че " следва упорита и ежедневна работа за европейското обединяване и добруването на европейците " и всеки определен евродепутат би трябвало да го има поради, а гласоподавателите са дали явен сигнал, че " желаят Европа ". " Европейският съюз би трябвало да преоткрие своята задача, а тя е " Европа, която пази ", добави тя.

Политологът Владимир Шопов счита, че един от главните резултати от отминалите избори е " смяна в относителната тежест на европейските институции " като при съществуването на един по-фрагментиран Европейски парламент от огромно значение ще бъдат личността, която ще го оглави, както и кой ще заеме поста на ръководител на Европейския съвет.

Според социологът Марчела Абрашева европейските избори демонстрираха, че " не всеки сериозен взор върху Европейския съюз значи евроскептицизъм; не всяко сериозно мнение значи, че Европейският съюз се разпада ". Относно ниската изборна интензивност в България Марчела Абрашева разяснява, че " България е една от страните с най-висока поддръжка на еврочленството – и в ценностен, и в прагматичен смисъл. Колкото по-бързо българският публичен спор излезе от говоренето, че ние сме дребна страна и от нас нищо не зависи и затова няма мотивация да се гласоподава, толкоз по-бързо ние ще можем да променим тази картина ".

Запис на полемиката може да гледате насайта на Бюрото на Европейския парламент.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР