Несебър. През уикенда в Несебър приключи държавното първенство по плажен

...
Несебър. През уикенда в Несебър приключи държавното първенство по плажен
Коментари Харесай

Председателят на БФ Хандбал Росен Добрев за Евро 2021: В момента спортът спасява бизнеса

Несебър. През уикенда в Несебър завърши държавното състезание по плажен хандбал, което беше и генерална подготовка за Евро 2021 във Варна. Шампион при мъжете стана ХК Асти 91, а при дамите - ХК Люлин София. От 13 до 18 юли 19 страни ще спорят на Европейското във Варна за медалите при мъжете. България е в група с Хърватия, Полша, Швейцария и Швеция. 18 тима вземат участие в конкуренцията при дамите, като България е в група с Унгария, Хърватия, Норвегия и Румъния. От 8 до 11 юли на варненския плаж ще се организира и Европейско състезание за юноши и девойки до 17 години. За упованията от шампионата, както и за проектите за развиването на хандбала в България, беседваме с ръководителя на Българската федерация Росен Добрев.

- Г-н Добрев, какво е равнището на плажния хандбал у нас?
- Шампионати по плажен хандбал се организират от 1995 година В държавното състезание вземат участие 12 мъжки и 8 женски тима. След шампионата за юноши и девойки до 17 години държавните треньори образуваха разширения състав за Европейското състезание във Варна. Знаете, че шампионатът на континента е разграничен на две - от 8 до 11 юли за юноши и девойки и от 13 до 18 юли за мъже и дами.
- Какви са упованията ви за Европейското състезание?
- Голяма е разликата сред плажния хандбал и хандбала в зала. България има доста по-големи шансове да направи нещо значимо в плажния хандбал. Този спорт трябваше да стане олимпийски в Париж, само че поради пандемията отсрочват това с едни Игри. Така или другояче като тактика България би трябвало да продължи да го развива, тъй като това е един много атрактивен и динамичен спорт, грабващ публиката. Правилата са доста разнообразни, единоборствата не са толкоз позволени, както е в хадбала в зала. Набляга се повече на атракцията. Ако един тим е победил в първата част, само че загуби втората, се отива на дузпи. Малко наподобява на волейбола. Атракцията е огромна. Има китайски пируети във въздуха. Но Европейското е доста съществено състезание и семейството му е огромен авторитет за нашата федерация.
- Колко състезатели се чака да дойдат у нас за Евро 2021 по плажен хандбал? И с оглед и на пандемията, каква е икономическата изгода от семейството?
- В момента спортът избавя бизнеса. Българската федерация по хандбал ще осъществя във Варна 17 000 нощувки, което извънредно доста. Дано да пристигна време, когато бизнесът ще оказва помощ на спорта, само че тъкмо сега ние съумяваме да помогнем на туристическия бизнес. Говорим също за самолетни билети, превоз, настаняване и доста спомагателни услуги, свързани с шампионата. У нас идват 1200 състезатели, 90 съдии и делегати и към 200 доброволци. Това е най-голямото спортно събитие в България за тази година.
- Какви цели си поставяте като ръководител на федерацията по хандбал?
- На първо място да надградим постигнатото през последните години. Работата е ужасно доста и концепцията на екипа ни е, тъй като ние сме групов спорт, е с младежи, дружно с опитните да вдигнем равнището на българския хандбал. Защото самоуверено мога да настоявам, че в международен мащаб, след футбола, това е спорт №1 по посещаемост. Така е станало през годините, че България последователно стартира да губи позиции. Идеята ни е да вдигнем равнището както на тимовете, по този начин и във връзка с маркетинга, на телевизионното лъчение. Федерацията да придобие нов образ и да продължим да организираме огромни шампионати, тъй като сега това е най-силната ни визитка.
- Освен с местоположението, по какво се отличава плажният хандбал от този в зала?
- Игрището е по-малко, само че вратите са същите. В отбрана се играе трима плюс вратар. В нахлуване има право да влезе четвърти човек, който да размени вратаря. Т.нар. потник играч, който е с екип с цвета на този на вратаря, в случай че той вкарва се получават две точки. При въртене с пирует също се получават две точки. При китайско осъществяване също са две точки. Стандартен гол е точка. Разчита се да няма единоборства, има премахване на състезател за една офанзива, вместо 2-минутното наказване, което е в зала. Това, което също притегля е и облеклото и визията на състезателите, които са с красиви, атлетични фигури.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР