Несъстоятелни и нелепи твърдения. Привидно това изглежда като персонална атака

...
Несъстоятелни и нелепи твърдения. Привидно това изглежда като персонална атака
Коментари Харесай

Цветан Цветков отговори: Искат да скрият какво се е случило в Сметната палата

„ Несъстоятелни и нелепи изказвания. Привидно това наподобява като лична офанзива против мен като ръководител на Сметната палата, тъй като по силата на решение на Конституционен съд аз и сега съм ръководител, само че не ме позволяват да извършвам своите компетенции. Но в действителност същинската цел на това е да не се допусне жителите да знаят какво действително се е случило в Сметната палата през тези 6 месеца. Казва се, че са осъществени одити, само че какви са те? От жителите се крие какво са установили тези одити. Дали са установили законосъобразно ръководство на обществените запаси, или – не? За това се мълчи. Има ли одити, които са обездвижени? И това не знаем също. Има ли прекъснати преписки? “.

Това съобщи пред БНР Цветан Цветков, чието освобождение като началник на Сметната палата Конституционният съд разгласи за противоконституционно, откакто предходният състав на Народното събрание го в профил от поста му.

По-рано през днешния ден изпълняващият длъжността ръководител на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева заяви за сигнал, подаден към прокуратурата, за „ смущаваща “ по думите ѝ сделка за административната постройка на палатата. Тя се базира на документи, открити в правната дирекция, съгласно които някогашният ръководител Цветан Цветков е подписал съглашение, което буди подозрение, че е неизгодно за институцията. По този метод Сметната палата е ощетена с към 3 млн. лева, посочи Горица Грънчарова.

Цветков беше безапелационен, че става дума за законова конвенция, която е разисквана и съгласувана с Министерския съвет, с Министерството на финансите и с Министерство на регионалното развитие:

„ Сградата на Сметната палата на улица „ Екзарх Йосиф “ 37 е обществена държавна благосъстоятелност и аз не мога да се заповядвам еднолично с нея “.

По думите му постройката е издигната върху парцел, благосъстоятелност на български жители от еврейски генезис, емигрирали след 9 септември 1944 година в Съединени американски щати, а техните наследници към този момент са американски жители. Предявените от тях искания са за обезщетение и към 20 години се водят каузи. Съдът е постановил, че тези наследници на притежателите на парцела са съсобственици на постройката на Сметната палата.

„ Около 6% е тяхната съсобственост. Преценихме, че вместо да се водят безкрайни каузи, които гълтам доста средства за такси, е по-добре да се реализира конвенция, за която информирахме финансовото министерство. Уточнихме параметрите на спогодбата с юриста на съсобствениците и с решение и разпореждане на Министерски съвет беше предоставена нужната сума, която да изплатим. Радвам се, че са сезирали прокуратурата, тъй като тя освен ще откри по неоспорим метод, че това е една конвенция в полза на българската страна и на българските жители, само че ще откри, че са избегнати репутационни вреди на България в интернационален проект “, изясни Цветков.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР