Непубликувана досега стенограма излезе в книгата Откровения, на бившия министър

...
Непубликувана досега стенограма излезе в книгата Откровения, на бившия министър
Коментари Харесай

Неизвестна досега стенограма хвърли светлина около драматичното заседание на ЦК на БКП ден преди 10 ноември 1989 г.

Непубликувана до момента стенограма излезе в книгата " Откровения ", на някогашния министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов. От текста излиза наяве, че на трагично съвещание на 9 ноември 1989 година Тодор Живков изрично декларира, че желае да бъда освободен като Генерален секретар на Българска комунистическа партия. Георги Йорданов удостовери за Българска национална телевизия достоверността на описаните в стенограмата събития.

Интересни са събитията преди измененията. На 2 ноември 1989 идва руският дипломат Виктор Шарапов и още на идващия ден се среща с Живков. Уведомява го, че генералният секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз Михаил Горбачов желае той да се отдръпна. Живков не се съгласява незабавно, само че натискът от Москва продължава. Бившият първи показва опасения, че партията няма подобаващ човек, който да го замести. Разбира обаче, че управлението на Съюз на съветските социалистически републики предлага на пленума на 10 ноември за Генерален секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия да бъде препоръчан, и то от самия Тодор Живков, външния министър Петър Младенов.

В навечерието на пленума се организира трагично съвещание на Централен комитет на Българска комунистическа партия, на което още първоначално Живков декларира, че желае да бъде освободен. В изявленията си някои от членовете на Политбюро упорстват той да остане, други се съгласяват, че ситуацията и в партията, и в страната е спешна и това постанова промени.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР