Непромокаема престилка и ръкавици, различни видове маски, въздухопречистващ респиратор, защитни

...
Непромокаема престилка и ръкавици, различни видове маски, въздухопречистващ респиратор, защитни
Коментари Харесай

Четете и запомнете! Американски наръчник за спешна помощ при коронавирус

Непромокаема престилка и ръкавици, разнообразни типове маски, въздухопречистващ респиратор, защитни очила или защитна маска за очи, написа "Труд ".

Това е арсеналът, с който лекарите се защищават до момента в който поставят грижи за инфектираните с COVID-19 пациенти.

Според здравните експерти не е толкоз значимо какво тъкмо защитно облекло ще се носи, едвам се употребява вярно.

Поставяне и премахване на защитното облекло

– Изключително значимо е да разберете по какъв начин да сложите/облечете и свалите/съблечете персоналните защитни средства (особено в случай че заразяването посредством контактни повърхности е главната форма на предаване на вируса).

– Свалянето на нечистите защитни средства е най-критичният и сложен аспект.
В идеалния случай слагането и свалянето на защитните средства би трябвало да се упражни преди да дойдат пациенти (напр. посредством симулация).

Няколко скъпи съвета за персоналните защитни средства

– Обърнете внимание на мястото сред ръкавиците и престилката. Престилката би трябвало да бъде напъхана в ръкавиците (без да остава празнина). Това се улеснява, когато употребявате ръкавици с удължени маншети (подобни на стерилните хирургически ръкавици). Ръкавиците с удължени маншети могат да Ви оказват помощ да свалите едновременно престилката и ръкавиците (вижте 12:30 в горното видео, в случай че това Ви се коства неясно).

– Когато сваляте защитните средства, постоянно започвайте с слагането на дезинфектант на алкохолна основа върху ръкавиците си.

– След като свалите изцяло защитните средства, дезинфекцирайте още веднъж ръцете и китките си с дезинфектант на алкохолна основа.

– Създайте обстоен протокол със стъпките по свалянето на защитните средства. Тук са показани два образеца, само че те могат да се приспособяват към точния вид защитно облекло, с което разполагате. Следвайте стъпките постепенно.

Стъпки за събаряне на защитно облекло с престилка за еднократна приложимост, която можете да откъснете от себе си (този вид престилки се предпочитат)

Общ метод за събаряне на защитно облекло – с хирургична престилка за еднократна приложимост:

1. Почистете ръкавиците с дезинфектант на етанолова основа

2. Свалете престилката и ръкавиците
дръпнете престилката напред, с цел да я отделите от тялото
навийте престилката с вътрешната част на открито, колкото се може по-далеч от тялото, като се навеждате напред това основава „ топка от престилка и ръкавици”

3. Почистете ръцете с дезинфектант на алкохолна основа

4. Свалете протектора за лице. Не докосвайте предната част, която може да е инфектирана. Свалете, като докосвате лентата на протектора.

5. Почистете лицето с дезинфектант на алкохолна основа.

Извън стаята на пациента:

1. Свалете хирургическата/N95 маска, като употребявате ластика, с цел да я отделите от лицето си. Предната част на маската може да е инфектирана – не я докосвайте. Избягвайте да докосвате лицето си с ръцете си или ластика на маската

2. Почистете лицето си с дезинфектант на алкохолна основа.

Cтъпки за събаряне на защитно облекло, в случай че престилката е с закрепени връзки за врата

Общ метод за събаряне на защитно облекло – с хирургична престилка за еднократна приложимост:

1. Почистете ръкавиците с дезинфектант на етанолова основа

2. Свалете протектора за лице -хванете го крепко от двете страни и го отдалечете от лицето избягвайте да пипате лицето и косата си

3. Почистете ръцете с дезинфектант на етанолова основа

4. Свалете престилката и ръкавиците – хванете престилката начело и я издърпайте над главата. Избягвайте да докосвате лицето. Това евентуално е най-високият риск от тази процедура. Ннавийте престилката с вътрешната част на открито, колкото се може по-далеч от тялото, като се навеждате напред това основава „ топка от престилка и ръкавици”

5. Почистете още веднъж ръцете с дезинфектант на алкохолна основа.

Извън стаята на пациента:

1. Свалете хирургическата/N95 маска, като употребявате ластика, с цел да я отделите от лицето си. Ппредната част на маската може да е инфектирана – не я докосвайте. Избягвайте да докосвате лицето си с ръцете си или ластика на маската

2. Почистете лицето си с дезинфектант на алкохолна основа.
Този вид облекло не е най-благоприятен, само че доста лечебни заведения разполагат единствено с това.
Помислете дали не е добре някой да Ви гледа, до момента в който сваляте защитното облекло (за да осигурите добра техника). Ако това не е допустимо, може да Ви помогне свалянето на защитното облекло пред огледало!

Източник: Internet Book of Critical Care (IBCC) СOVID-19 Джош Фаркас, 2.03.2020 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР