Непрекъснатото поставяне на бустерни дози на ваксините срещу коронавирус е

...
Непрекъснатото поставяне на бустерни дози на ваксините срещу коронавирус е
Коментари Харесай

Politico: Бустерите няма да ускорят излизането от световната пандемия

Непрекъснатото слагане на бустерни дози на имунизациите против ковид е неустойчива тактика, написа в. Politico. Тази тактика, обаче, няма да спре богатите страни да се пробват да се върнат към естествения си живот преди пандемията.

През януари Израел стартира да предлага четвърта доза ковид на някои жители. Чили одобри тази тактика и също стартира да имунизира с четвърта доза от понеделник. Гърция също е подготвена да имунизира с четвърта игла хора с отслабена имунна система, откакто комисията по имунизации на страната я утвърди. Германия също обмисля този ход; в Обединеното кралство също се водят полемики за това въпреки английските специалисти към този момент да отхвърлят четвъртата доза.

Въпреки че научните доказателства към момента не поддържат непрекъснатото имунизиране, има още един мотив против бустерните дози - малко евентуално е те да спрат световната пандемия.

„ Бустер след бустер в дребен брой страни няма да постави завършек на пандемията, до момента в който милиарди остават изцяло неимунизирани “, сподели генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

Експерти от голям брой страни – както богати, по този начин и разрастващи се, настояват, че постоянните имунизации с бустерни дози на всеки няколко месеца не съставляват работеща тактика за битка с пандемията. Ниското покритие на първата и втората дози в някои страни, и лимитираният достъп до ваксини като цяло в по-бедните страни, слагат тактиката за бустерните дози под въпрос: дали светът да се концентрира по-малко върху предотвратяването на болестта, или повече върху ограничението на тежките болести.

Появата на варианта Омикрон на ковид, който за първи път беше открит в Ботсвана и Южна Африка – където обсегът на имунизацията е незабележим на фона на този в богатите страни на Европейски Съюз, илюстрира на процедура мантрата, повтаряна от шефа на СЗО през пандемията: „ Никой е в сигурност, до момента в който всички не са в сигурност. "

Експерти като проф. Шабир Мадхи, който е специалист по имунизация в Университета на Витватерсранд и главен консултант на южноафриканското държавно управление, оповестяват, че богатите страни към момента не са осъзнали разликата в достъпа до ваксини. „ Това е изцяло недалновидно “, споделя той за въвеждането на бустерни четвърти дози.

„ Наистина нямам доверие, че страните, които ползват тези спомагателни бустерни дози на национално равнище, имат ясна цел – в случай че в действителност не имат вяра, че могат по някакъв метод да отстранен вируса и по-късно да държат границите си затворени за останалата част от свят, с цел да предотврати вноса на други варианти. "

Председателят на консултативния комитет за имунизации на Англия Андрю Полард също счита, че е невероятно да се имунизират всички на планетата на всеки четири до шест месеца. „ Ние даже не сме съумели да имунизираме всички в Африка с една доза, тъй че сигурно няма да стигнем до точка, в която четвъртата доза ще е съответна и налична за цялото население на света “, сподели Полард пред BBC.

Докато производителите на препаратите усилват индустриалния потенциал, лимитираният достъп до тях е основен в изпускането на международната цел за имунизация против Ковид, която трябваше да доближи 40 % от международното население до края на 2021 година А Групата за без значение систематизиране на имунизациите към СЗО даже се надява да има задоволително ваксини, с цел да се имунизират 70 % от международното население с три дози доникъде на 2022 година

Дори Германия изрази опасения от дефицит на ваксини през 2022 година, като министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах се пробва да обезпечи спомагателни дози от Moderna. В страната има дефицит на ваксини за четвърта доза в акцията за бустерни дози на държавното управление.

Като опрощение за своята четвърта доза, Израел цитира междинни данни от локално изследване, което демонстрира доста повишение на антителата след четвъртата бустерна доза с препарата на BioNTech/Pfizer. Д-р Ричард Лесълс, специалист по инфекциозни заболявания в университета в Квазулу-Натал, споделя, че непрекъснатото имунизиране с бустерни дози няма да е „ ефикасна тактика във връзка с предотвратяването на инфекцията “.

В Обединеното кралство държавната консултантска група за имунизации съобщи, че няма да вкарва четвърта доза, тъй като единствено един бустер продължава да обезпечава високи равнища на отбрана против тежко заболяване.

Вирусният имунолог Дейвид Мартинес, който е взел участие в предклиничното създаване на имунизациите Johnson & Johnson и Moderna, съобщи, че никой не знае какъв брой бустерни дози ще са нужни отсега нататък.

„ Вероятно в бъдеще вирусът ще се трансформира в сезонна зараза “, счита Марк Менделсън, началник на отдела по инфекциозни заболявания и ХИВ-медицина в Университета в Кейптаун. Менделсън и други специалисти от неговия сан одобряват второ потомство ваксини като по-подходящо в тази ситуация, в сравнение с потреблението на една ваксина с няколко бустерни дози. „ Ако ще добавите още една доза след три сложени игли от един и същи препарат, то несъмнено бих предпочел да изчакам такава, основана на Омикрон “, оповестява пред New York Times Али Елебеди, имунолог от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Големите страни би трябвало да погледнат доста по-глобално на нещата: макар слагането на трети и четвърти бустерни дози, Омикрон се появи в Южна Африка, където имунизацията на национално равнище е пагубна. Въпреки това вариантът засегна целия свят, даже и имунизираните хора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР