Непрекъснатото обучение на магистратите е от изключителна важност. Стандартите за

...
Непрекъснатото обучение на магистратите е от изключителна важност. Стандартите за
Коментари Харесай

Министър Зарков: Непрекъснатото обучение на магистратите е от изключителна важност

Непрекъснатото образование на магистратите е от изключителна значимост. Стандартите за правата на индивида стават все по-сложни и разрастващи се редом с развиването на публичните връзки. Тук е огромната роля на Националния институт по правораздаване (НИП), който съумя да сътвори цялостна среда за насърчаване на тези професионалните умения. Благодарение и на плановете, финансирани от Норвежкия финансов механизъм, които извършва НИП, българските магистрати, правосъдни чиновници и други представители на професионалната общественост ще получат достъп на български език до водещи издания и изявления, свързани използване на главните права ".

Това съобщи министърът на правораздаването Крум Зарков по време на конференция, на която НИП показа модерния си нов уеб страница и 13 образователни пространства в органите на правосъдната власт, построени и оборудвани с финансовата поддръжка на НФМ.

Дейностите са част от план „ Съвременна образователна среда за съдии, прокурори, следователи и други представители на професионалната общественост ", финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021.

„ С помощта на сътрудниците ни от норвежката правосъдна администрация ще се подсигурява съблюдаването на европейските институционални практики ", сподели министърът и добави, че Министерството на правораздаване има обвързване да подсигурява, че бенефициентите по Програма „ Правосъдие " на НФМ 2014-2021 са напълно отдадени и способни да изпълнят плановете си, а през последните месеци той се е убедил персонално в професионалната работа на НИП по този план.

„ В България ще останат в приложимост настоящи принадлежности и дълготраен потенциал за гарантиране на стабилно правосъдно образование в региона на главните права и върховенството на правото ", сподели още той.

По време на събитието бе демонстриран новия уеб страница на НИП с съвременна визия, обогатено наличие и разширени функционалности, които разрешават лесна навигация, в това число и от мобилни устройства.

„ По плана са построени и оборудвани 13 споделени образователни пространства в органите на правосъдната власт. В ход е планирането на образования в споделените образователни пространства, като се прецизират специалисти, образователно наличие и публика за всяко събитие. Обученията започват през месец април 2023 година ", съобщи шефът на НИП Миглена Тачева.

Тя добави, че във Форума по права на индивида действа и група за създаване на структурирано образователно наличие на самообучителни запаси (наръчници, управления и помагала), които да подкрепят планирането и реализирането на обучителната активност на НИП.

„ Към месец март 2023 година, в онлайн платформата на Форума по права на индивида са регистрирани 126 неповторими консуматори. Планира се първата присъствена сесия на Форума по права на индивида да се организира на 2 май 2023г. ", сподели Тачева.

В края на този месец се приготвят две проучвателни визити до Европейския съд по правата на индивида и Съвета на Европа със съдействието и поддръжката на арбитър Йонко Грозев.

Партньорът на плана, Норвежката правосъдна администрация, бе показана от ръководителя на Секретариата Ивар Арнщад, който съобщи, че „ всички имаме какво да учим един от различен " и означи високия професионализъм в осъществяването на плана като основен фактор за постигането на задачите на Програма „ Правосъдие " на Норвежкия финансов механизъм.

Директно от оборудваните по плана споделени пространства за образование в Апелативен съд Пловдив и Окръжна прокуратура Варна се включиха онлайн ръководителят на съда госпожа Магдалина Иванова и прокурорите Нина Величкова
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР