Непоказвани досега снимки от атентата на летището във Варна през

...
Непоказвани досега снимки от атентата на летището във Варна през
Коментари Харесай

За първи път: СНИМКИ от атентатите на протурски националисти във Варна

Непоказвани до момента фотоси от атентата на летището във Варна през 1984 година и от несполучливия гърмеж на бомба в курорта „ Св. св. Константин и Елена ” разгласява Комисията по досиетата в последния си алманах за терористичните актове в интервала сред 1944 и 1991 година



На 30 август 1984 година в 18:07 ч. на паркинга пред аерогарата в морския град избухва бомба.



Бомбата е била сложена в бетонен цветарник, а гърмежът е с тротилов еквивалент 400-500 грама.



Жертви няма, а нанесените вреди са незначителни.



Половин час по-рано и в чакалнята на жп гарата в Пловдив избухва бомба избухва. Над 40 души са ранени, а тежко потърпевша жена умира по-късно в болница.

Заключението на специалистите е, че двете взривни устройства са направени по еднакъв метод. Очертава се тезата, че почеркът е еднакъв и атентатите са дело на една и съща група от протурски националисти, чиито имена са заменени по време на Възродителния развой.



Следващата година тази група ще извърши атентат в влака Бургас-София крайгара Буново, при който умират 7 души, и ще взриви бомба във фоайето на хотел „ Сливен ”, където над 20 души са ранени.



Оперативната разработка е наречена „ Мерзавците ”, а терористите са разкрити след несполучлив опит за нов атентат в курорта „ Дружба ” („ Св. св. Константин и Елена ”) край Варна.



На 31 юли 1986 година към 17:00 ч. курортист на плажа алармира спасителите за пропуснат багаж.



Върху завивка на пясъка е оставена пазарска мрежа, в която има плодове, зеленчуци, пакет цигари и завит с амбалажна хартия 5-литров железен гюм за прясно мляко.



Гюмът е цялостен с прахообразно взривно вещество и с инсталирани електрическа батерия, капсул детонатор и часовник „ Слава ”.



Стъклото на часовника е пробито на цифрата 10 и оттова е вкарат единият завършек на електрическия проводник.





Причината гърмежът да не избухне е, че батерията е била мощно пристегната с изолирбанд към навиващия се ключ на часовника.



След разбор на материалните доказателства и хиляди инспекции в цялата страна измежду обвинените попада продавачът на сладолед в Бургас Елин Маджаров (Емин Мехмедали). Той работи към „ Ресторанти и спални вагони ” на автогарата в морския град.



С надпис „ РСВ ” е откритата завивка на плажа, а гюмът се оказва, че е създаден в Бургас. Маджаров не е бил на работа в деня на откриването на взривното устройство, а алибито му се оказва подправено. Той е подложен под наблюдаване и Държавна сигурност стига до съучастниците му Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб).

Тримата възнамеряват атентат на плажа в курорта „ Слънчев бряг ” през лятото на 1987 година, само че са арестувани преди този момент. За осъществените атентати получават смъртни присъди, които са изпълнени година по-късно.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР