Непалски шерп изкачи връх Еверест за рекорден 28-ми път във

...
Непалски шерп изкачи връх Еверест за рекорден 28-ми път във
Коментари Харесай

Непалски шерп отново се разходи до Еверест

Непалски шерп изкачи връх Еверест за рекорден 28-ми път във вторник, завършвайки, като броят на жертвите през тазгодишния сезон доближи 11, предава " Ройтерс "

53-годишният Ками Рита Шерпа доближи върха от 8 849 метра по обичайния маршрут на югоизточния било, след 27-ото си нанагорнище предходната седмица.

Създаден от първите изкачващи се на върха, новозеландецът сър Едмънд Хилари и шерпа Тенцинг Норгей през 1953 година, маршрутът остава най-популярният път към най-високия връх в света.

" Ками Рита е на път да слезе от върха ", сподели Танесвар Гурагай, общоприет управител на неговия шеф, компанията Seven Summit Treks, която споделя, че катеренето е пристрастеност за шерпа.

" Той се катери с други клиенти, само че чакаме детайлности. "

Ками Рита за първи път изкачи Еверест през 1994 година и от този момент го прави съвсем всяка година, като се изключи три години, когато управляващите затвориха планината по разнообразни аргументи.

" Той разви дълбока пристрастеност към катеренето от ранна възраст и катери планините повече от две десетилетия ", сподели компанията предходната седмица.

Друг планинар шерп изкачи Еверест за 27-ми път тази седмица, най-вече върхове след Ками Рита.

Британският планинар Кентън Кул предходната седмица изкачи Еверест за 17-и път , най-вече от чужденци.
 Рекорден брой алпинисти още веднъж заливат Еверест
Рекорден брой алпинисти още веднъж заливат Еверест

Има опасения, че още веднъж ще се образуват тапи по маршрута към върха

Въпреки това заплахите, които планината съставлява за доста алпинисти, бяха отразени в още два смъртни случая на Еверест през уикенда.

Единият беше непалски шерп , работещ за разчистване на планината, който умря в понеделник, се споделя в изказване на непалската войска. Екипировка и други предмети, оставени от катерачните експедиции, могат да осеят планината с десетилетия.

Австралийски инженер умря по време на спускането от върха в петък в зоната на гибелта над 7925 метра, която е печално известна с разредения въздух, който може да аргументи неочаквани пристъпи на височинна болест.

Сред 11-те жертви са и трима шерпи, починали през април при рухване на серак в долното течение на планината, до момента в който други умират от болест, уязвимост и разнообразни аргументи, прибавиха те.

Двама алпинисти, по един от Сингапур и Малайзия, са в неопределеност през последните три дни, споделиха публични лица.
 Отново гибел под Еверест
Отново гибел под Еверест

Китаец и индийка са следващите жертви
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР