Непълнолетният бияч, който буквално взриви България с бруталните си нападения

...
Непълнолетният бияч, който буквално взриви България с бруталните си нападения
Коментари Харесай

Джан започнал поразиите с кражба от 3000 лева

Непълнолетният бияч, който безусловно взриви България с бруталните си набези над деца в Русе, е почнал пакостите си с кражба на 3000 лева 17-годишният Джан ги свил от свои родственици.

Той беше арестуван в сряда, откакто пребито от него момче подаде тъжба в полицията. В обществените мрежи бе публикуван фрапантен клип по какъв начин 17-годишният принудител принуждава една от жертвите си да му целува краката в тоалетната на русенско заведение.

Близките

Още преди години той е откраднал 3000 лв. от вкъщи си и на околните му станало ясно, че ще си имат проблеми с него. Момчето е изпратено за оказване на помощ в Кризисния център за деца в град Алфатар, Силистренско. Престоят там е шест месеца, с малчуганите работят психолози и педагози, които се стараят да им покажат кое е положително и кое - неприятно. Джан не е останал в центъра половин година, тъй като майка му пристигнала да го прибере назад в Русе.

В Спортното учебно заведение " Майор Атанас Узунов “ в крайдунавския град не оповестяват за някакви огромни спорове или нападателни прояви в час или по време на тренировки.

Дребно

" Откакто е в учебното заведение, е имал дребни поведенчески прояви, които треньорките му са успявали да овладеят. Бил е по-невъздържан към преподаватели, които са му правели някаква забележка. В такива случаи сме викали майка му, втория му татко, реагирали сме. Не ми е правело усещане да е бил несъответстващ “, разяснява пред " Телеграф “ заместник-директорът на Спортното учебно заведение Еленка Симеонова.

Джан е от 5-и клас в учебното заведение и съгласно осведомени е бил вяра в спорта. Смятат, че с последните си нападателни прояви е провалил бъдещето си или най-малко, че ще му е доста мъчно да построи положително. Тренирал е кану-каяк, даже бил подготвян с още едно момче за европейско състезание. Миналата образователна година бил в самостоятелна форма на образование, само че от септември още веднъж почнал да посещава присъствено часовете. В учебното заведение знаят, че преди няколко години е бил осиновен от втория си татко. Джан имал и естествен брат.

Треньорката му по кану-каяк до 2021 година Ева Пашева е шокирана от видяното в публикувания в обществените мрежи видеозапис. " От година и половина не работя с момчето, в действителност от този момент, когато майката е пристигнала в учебно заведение и е споделила, че фамилията има финансови проблеми и се постанова Джан да работи.

Бедност

По нейна молба той мина в самостоятелна форма на образование през образователната 2020/2021 година. Факт е, че е от мъчно семейство. Даже се приказва, че е откраднал тези 3000 лв. за възмездие, тъй като у дома обръщали по-голямо внимание на природеното му братче. Купил с тях тротинетки за деца от квартала. Емоционално е момчето, само че такава груба експанзия не съм виждала от него, до момента в който му бях треньор. Не знам на какво го е научила след това улицата. В продължение на 32 години съм треньор и работя единствено с момчета, ние не отглеждаме нарушители. Аз имам принцип, че неприятни деца няма, има неприятни фамилии и неприятна среда “, показа пред кореспондент на вестника Ева Пашева.

На 27 октомври юноша от Русе подаде тъжба в полицията за осъществен ден по-рано побой над него, съпроводен с обир на часовник и изнудване да заложи мобилния си телефон в заложна къща. Вследствие на побоя пострадалият получил фрактура и контузии и решил да не си мълчи, а да дири правдивост. Той се познавал с насилника си и съобщил името му, като дал също информация, че знае и за други жертви, които не са подавали сигнали в полицията. Така работещите по случая се свързали с потърпевшото в тоалетната на русенското заведение момче - Иво Б. То обяснило какво е станало, а повода за побоя съгласно него била, че преди е имал близки връзки с момиче, а това не се нравело на Джан. Разпитано е и трето момче, което също е било нападнато от бияча без някакъв необикновен мотив.

След като клипът се популяризира в обществените мрежи, насилникът сервира опрощение за дейностите си в профила си във Facebook.

Прошка

" Относно клипа, който беше оповестен с мое присъединяване, апелирам за амнистия пострадалия. Разкайвам се за простотията, която направих в миг на яд, което не ме оневинява. Съжалявам за постъпката си, разочаровах доста хора, още един път се оправдавам на Иво, на хората към него за психическите контузии, които съм нанесъл. Иво, скърбя за всичко “, написа Джан.

Той бе арестуван в сряда за 72 часа. Прокуратурата ще изиска да му бъде наложена мярка за неотклонение " задържане под стража “. По думите на окръжния прокурор Георги Георгиев, който даде брифинг, тази най-тежка мярка се постанова на малолетни лица в изключителни случаи, а осъществените действия могат да бъдат квалифицирани като такива. За тях законът планува наказване отнемане от независимост, санкция и конфискация на имущество. Тъй като Джан е малолетен, санкция и конфискация не може да се приложи.

Спортното учебно заведение

Изключват го от олимпийското звено

Джан е изключен от олимпийското звено поради тежестта на противообществените му прояви, реши на вчерашното си съвещание педагогическият съвет на Спортното учебно заведение " Майор Атанас Узунов “.

" Най-тежката глоба, която законът ни дава опция да наложим, е да премине от дневна в независима форма на образование. Това е наказване, с изключение на в случаите, когато родителят желае детето му да учи в независима форма. Да го изключим? Нямаме това право, разбирате ли? “, разяснява Ева Пашева.

Джан е изключен от олимпийското звено поради уронване на престижа на спортните клубове и Спортното учебно заведение.

" Предприемат се ограничения за предварителна защита на противообществените прояви да се изнесат лекции и беседи от Комисията за битка с противообществените прояви към Община Русе и Детска педагогическа стая към Второ районно ръководство по паралелки “, се споделя още в решението на педагогическия съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР