Неодобрението към кабинета на японския премиер Фумио Кишида надхвърли за

...
Неодобрението към кабинета на японския премиер Фумио Кишида надхвърли за
Коментари Харесай

Съмнения за връзки с църквата на Мун срива имиджа на японското правителство

Неодобрението към кабинета на японския министър председател Фумио Кишида надвиши за пръв път прага от 40%, заради подозренията дали ръководещата партия в миналото ще се откаже от връзките си с Църквата на обединяването (църквата на Мун), демонстрира изследване на публичното мнение, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Разкритията за дългогодишни връзки с църквата, учредена в Южна Корея през 50-те години на предишния век и известна с всеобщите си сватби, се трансфораха в проблем за Кишида след 8 юли, когато беше убит някогашният министър председател Шиндзо Абе. Неговият палач съобщи, че майка му е била доведена до фалит от религиозната организация и упрекна Абе, че я е подкрепял. В резултат поддръжката за Кишида се срина, а връзките с църквата ускориха и неодобрението на държавното заравяне на Абе, което би трябвало да се организира на 27 септември.

Според изследване на всекидневника " Йомиури шимбун ", неодобрението към кабинета на Кишида е достигнало 41%, по отношение на 34% преди към месец, надхвърляйки 40% за пръв път след встъпването му в служба предходната година. Подкрепата за него остава релативно постоянна, с 50% спрямо 51% преди месец.

Миналата седмица Кишида се извини за връзките на ръководещата Либералнодемократическа партия с църквата на Мун и даде обещание, че ЛДП ще трансформира прекратяването на сходни връзки в своя политика. 76% показаха утвърждение към тази стъпка, само че 72% обявиха, че не имат вяра, че партията ще успее изцяло да прекъсне връзките си с организацията, която през годините е била изправена пред въпроси по отношение на методите си за набиране на дарения.

56% от японците се афишират и срещу държавното заравяне на Абе, което ще бъде платено напълно от държавното управление. Преди месец съперниците му бяха 46%. Церемонията, която ще се организира в токийската зала за бойни изкуства Нипон будокан, ще коства към 250 милиона йени (1,8 милиона долара), без да се включват разноските за сигурност и посрещането на високопоставени представители на други страни, съгласно държавното управление.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР